Nedimović: Za desetak dana odluka da li je Tenisu odobren zakup 10.000 hektara

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je povodom dolaska kompanije Tenis u Srbiju da će se za desetak dana znati da li će tom proizvođaču mesa biti odobren zakup zemljišta na pet lokacija u zemlji.

Branislav Nedimović, Foto: Srđan Ilić

On je prethodno, krajem aprila, najavio da će komisija Ministarstva poljoprivrede do kraja maja, izaberati investitore koji su konkurisali za pravo prvenstva zakupa državnog zemljišta na 30 godina i da će se tada znati da li Tenis dolazi.

Nedimović je danas rekao da je Tenis podneo pet zahteva za preko deset hiljada hektara u pet različitih lokalnih samouprava.

Ministar je dodao i da su Tenisu posebno interesante lokacije Kikinda i Zrenjanin.

„Tenis je kompanja koja ima na raspolaganju tržište od šest hiljada kilometara, a dolazi u Srbiju i donosi tehnnologiju i genetiku. Mi nemamo dovoljnu količinu prasadi na Srbiji, sa njihovom tehnologijom imaćemo dovoljno materijala, i razvijati klaničnu industiju“, naveo je Nedimović gostujući na TV N1.

Govoreći o kritikama lokalnih proizvođača, Nedimović je rekao da Ministarstvo aktivno komunicira sa njima i da će oni tek videti koristi od novog sistema.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić već dve godine najavljuje dolazak nemačke kompanije Tenis koja se bavi proizvodnjom mesa.

Stručna javnost i udruženja poljoprivrednika oštro su kritikovali Zakon o poljoprivrednom zemljištu donet krajem 2015, koji je omogućio investitorima da dobiju do 30 odsto zemljišta u svakoj jedinici lokalne samouprave na period do 30 godina, optužujući Vladu da je sadržaj Zakona pisan direktno zbog Tenisa

Sve prepreke za dugo očekivanu investiciju nemačke kompanije Tenis otklonjene su pošto je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo javni poziv za zakup državnog zemljišta na 30 godina za investitore u stočarstvu.

Kako je Insajder ranije pisao, uprkos negiranju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da je javni poziv pisan za Tenis, analiza Insajdera pokazuje da uslovi zakupa koje je Ministarstvo propisalo odgovara ranije objavljenim zahtevima nemačke kompanije.

Izvor: N1