Neizvesno otvaranje poglavlja o obrazovanju i kulturi zbog blokade Hrvatske

Evropska unija i Srbija će sutra na međuvladinoj konferenciji otvoriti poglavlja 5 i 25 o javnim nabavkama i nauci, dok Hrvatska i dalje blokira poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi insistirajući na dosadašnjim zahtevima da se u pregovore ubace i pitanja vezana za hrvatsku manjinu u Srbiju i povratka kulturnih dobara.

Evropski parlament

To su agenciji Beta rekli izvori u Savetu ministara EU u Briselu koji su naveli da slovačko predsedništvo Unije još razmatra mogućnost da zatraži takozvani "pismeni postupak" izjašnjavanja članica EU o saglasnosti za otvaranje i poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi uz neznatne dopune.

Evropska komisija i sve zemlje članice EU nisu sklone da prihvate hrvatske zahteve vezane za poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju jer smatraju da to nije predmet poglavlja i pregovora o članstvu, već da treba da se rašavaju na bilateralnom nivou.

Reakcija Beograda: Od napuštanja Brisela, do ocene da je hrvatska blokada “sitna stvar”

Premijer Aleksandar Vučić, koji je već otputovao u Brisel, najavio je da neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji sa EU ukoliko se blokada ne povuče. On je rekao da će večeras napustiti Brisel ukoliko sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini ne bude postignut dogovor o deblokadi poglavlja 26.

Kako navodi TV Prva, Vučić je rekao i da mu je dosta “hrvatskog iživljavanja”.

"Srbija je sve vreme bila strpljiva i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati", rekao je premijer Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić hrvatsku blokadu poglavlja 26 prokomentarisao je rečima: "Sitna je to stvar".

Kako je rekao, to pokazuje neprincipijelnost pozicije kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtevima koje ima zvanični Zagreb.

"Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet meseci, pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga? Sitna je to stvar", rekao je Dačić.

On smatra i da bi EU trebalo mnogo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

"Ako je Hrvatska ta koja će da odlučuje o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo interesovanje", rekao je Dačić.

Izvor: Beta