Neki novinari nisu pušteni na obeležavanje Dana BIA, Vučić iz protesta nije došao

Dvoje novinara je na Tviteru objavilo da nisu pušteni u prostorije BIA na obeležavanje dana te službe jer nema "bezbednosnih uslova".

Obeleževanje Dana BIA

Novinari Vesna Radojević iz KRIK-a i Dušan Telesković iz Politike su naveli da im je rečeno da nema "bezbednosnih uslova" da izveštavaju sa događaja na kom je trebalo da se pojave šef BIA Bratislav Gašić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Telesković je za Insajder rekao da još nije dobio objašnjenje zašto nije pušten na proslavu.

„Mene stvarno zanima koji su to bezbednosni uslovi koje ja ne ispunjavam. Očekujem da saznam ko je radio tu procenu“, rekao je Telesković.

Kako kaže novinar Politike, godinama unazad je išao na ove proslave.

„Više od deset godina idem na ovu proslavu svake godine i nikada nije bilo problema. Ne znam kada ću i da li ću dobiti objašnjenje, ali ga očekujem“, naveo je Telesković. On je dodao da se list Politika uredno akreditovao za ovaj događaj.

KRIK: Očekujemo objašnjenje

Redakcija KRIK-a zahteva od Bezbednosno-informativne agencije objašnjenje zbog čega je novinarki Vesni Radojević zabranjeno da prisustvuje obeležavanju dana BIA-e.

Novinarke KRIK-a Milica Vojinović i Vesna Radojević sinoć su akreditovane za prisustvovanje ovom događaju. Zahtevi za akreditacije poslati su zajedno sa zvaničnog mejla redakcije, piše KRIK.

Milica Vojinović je ušla na događaj, međutim, Vesni Radojević saopšteno je da ne može da mu prisustvuje jer ne „postoje bezbednosni uslovi“.

Na insistiranje novinarke da joj objasne šta to znači, osoba zadužena za izdavanje akreditacija koja nije želela da se predstavi ju je pozvala da se udalji. Radojević je rečeno i da će dobiti pisano obrazloženje ove odluke na mejl, ali ono nije stiglo.

Vučić: Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato

Ipak, predsednik države i lider SNS se nije pojavio. Kako je saopšteno iz Predsedništva, on je otakazao učešće na današnjoj manifestaciji povodom obeležavanja dana Bezbednosno informativne agencije, zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti.

“Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju”, navodi se u saopštenju.

“Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja. Transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti”, rečeno je u saopštenju.

Umesto Vučića, pojavio se ministar policije Nebojša Stefanović, koji je sa Gašićem položio venac na memorijalni zid za stradale pripadnike BIA.

Ministarstvo unutrašnjih dela Kraljevine Srbije formiralo je Odeljenje za poverljive policijske poslove 17. oktobra 1899. godine, što se obeležava kao Dan BIA.

Izvor: B92, Blic