Nema novih testiranih uzoraka, broj zaraženih koronavirusom u Srbiji i dalje 46

Od poslednjeg izveštaja od sinoć do danas u 8 časova u Srbiji nije bilo novih uzoraka za testiranje, a broj zaraženih koronavirusom i dalje je 46.

Klinika za infektivne bolesti Foto: Srđan Ilić

Kako je objavljeno na posebnoj stranici Ministarstva zdravlja, do 8 časova 15. marta u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 268 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Kasno sinoć, samo nekoliko sati nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja u zemlji zbog epidemije koronavirusa, na televiziji Pink vanredno se obratio ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je zbog ugrožene bezbednosti građana Republike Srbije na najvećem delu teritrije naše zemlje uputio pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kome zahteva da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava.

Inače, juče su održani i sastanci kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica koronavirusa po privredu i zdravstvenog kriznog štaba.

Aleksandar Vučić je posle sastanka kriznog štaba u Predsedništvu, najavio nove mere Vlade. Kako je rekao, država će u narednih mesec dana sprečiti izvoz osnovnih životnih namirnica, a obustaviće se i izvoz dezinfekcionih sredstava.

Vlada Srbije saopštila je da je donela odluku o privremenoj zabrani i ograničenju ulaska i kretanja u Srbiji stranim državljanima koji dolaze iz Francuske, Nemačke, Slovenije, Austrije, Španije, Grčke i Švajcarske, radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti.

Izvor: Insajder