Nemac Peter Bejer novi izvestilac SE za Kosovo

Na današnjem sastanku Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izabran je novi izvestilac SE za Kosovo - nemački poslanik Peter Bejer, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Peter Bejer Foto: Wikimedia/Tobiberlin

Bejer je inače poslanik CDU/CSU i stranke nemačke kancelarke Angele Merkel, a od prošle godine je predstavnik Nemačke u Savetu Evrope.

Kako su saopštili iz Skupštine Srbije, današnji rad Političkog komiteta obeležila je žustra rasprava članova srpske delegacije sa predsednicom Komiteta Rijom Oumen, povodom poziva i prisustva na sastanku Komiteta ambasadorke Kosova, koja nije akreditovana u SE.

Srpska delegacija ocenila je njeno prisustvo kao vid pritiska na članove Komiteta prilikom glasanja za izvestioca.

„Iako je Oumen priznala da je pogrešila, članovi srpske delegacije insistirali da se predstavnica tzv. Kosova udalji sa sastanka, ali to se nije dogodilo“, navodi se u saopštenju i dodaje da će srpska delegacija o ovom incidentu obavestiti Lilijan Mori Paskije, predsednicu PS Saveta Evrope.

Narodnu skupštinu Republike Srbije na sastanku Političkog komiteta predstavljali su poslanici Marija Obradović i Žarko Obradović, na čelu sa šeficom delegacije Aleksandrom Tomić.

Izvor: Insajder