Nemačka bolnica: Testovi ukazuju na to da je Navaljni otrovan

Nemačka bolnica u kojoj se leči ruskog opozicioni lider Aleksej Navaljni saopštila je danas da testovi ukazuju da je on otrovan.

Aleksej Navaljni / Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Bonica Šarite je u saopštenju navela da tim lekara koji su ispitivali Navaljnog od kada je primljen u bolnicu u subotu pronašao prisustvo „inhibitora holinesteraze“ u njegovom sistemu. Za sada, kako navode, konkretna supstanca kojim je otrovan još nije poznata.

Prema navodima predstavnika bolnice, Navaljni je „u intenzivnoj nezi i dalje se nalazi u indukovanoj komi“.

„Njegovo zdravstveno stanje je ozbiljno, ali za sada nema akutne opasnosti za njegov život“, navodi se.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert ranije danas je rekao da vlada smatra „vrlo verovatnim“ da je Navaljni žrtva trovanja.

On je time objasnio razlog za postavljanje policijskog obezbeđenja Navaljnom u bolnici.

Ruski lekari: Po prijemu u bolnicu urađen niz testova, svi bili negativni

Ruski lekari koji su lečili Navaljnog dok je bio u bolnici u Sibiru rekli su danas da sprovedenim testovima nisu našli supstancu koja ukazuje na trovanje u njegovom organizmu.

Šef toksikologije u bolnici u Omsku Aleksandar Sabajev rekao je da je po prijemu u bolnicu Navaljnom urađen veliki broj testova na niz droga, sintentičkih supstanci, psihodeličnih ili medicinskih, uključujući i inhibitore holinesteraze i da su rezultati bili negativni.

Navaljni je primljen u tu bolnicu u Omsku kada mu je pozlilo. Bolnica u Sibiru navela je da je spremna nemačkim lekarima da pošalje sve rezultate laboratorijskih testova i bioloških uzoraka na kojima su rađeni, naveo je lokalni ogranak ministarstva zdravlja.

Glavni anesteziolog bolnice u Omsku Boris Teplih je rekao ruskim agencijama da je Navaljnom dat atropin u prvim minutima po dolasku u bolnicu u Rusiji. To je isti lek kojim se on sada leči u bolnici Šarite.

Glavni protivnik Kremlja koji je razotkrio korupciju ruske elite Aleksej Navaljni (44) hospitalizovan je u četvrtak u Omsku u komi nakon što mu je pozlilo, ali je potom u subotu prebačen u bolnicu u Berlinu.

Prethodno su ruski lekari koji su se brinuli o Navaljnom naveli da smatraju da on nije otrovan i odbili su njegov transfer u nemačku bolnicu.

Njegovi saradnici su uvereni da je otrovan.

Izvor: Beta