Nemački Tenis još ne dolazi u Srbiju: Investicija odložena na godinu dana zbog afričke kuge

Dolazak nemačke kompanije Tenis koji se najavljuje četiri i po godine, još jednom je odložen. Naime, nemačka kompanija  zatražila je odlaganje najavljene investicije u Srbiji, a Komisija za davanje saglasnosti za investicione planove je to odobrila i takav predlog prosledila Gradu Kikindi na odlučivanje, potvrđeno je Insajderu u Ministarstvu poljoprivrede. Razlog za trenutno odustajanje Tenisa od investicija u Srbiji jeste to što se „u Evropi pojavila afrička kuga svinja“. Međutim, u Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj afričke kuge svinja, rekli su u Ministarstvu za Insajder.

Aleksandar Vučić i Klemens Tenis

„Komisija za davanje saglasnosti za investicione planove u postupku ostvarivanja prava prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta je na molbu kompanije Tenis dala predlog za odlaganje investicije i prosledila ga Gradu Kikindi na odlučivanje“, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Na pitanje Insajdera po kom pravnom osnovu je Komisija dozvolila nemačkoj kompaniji da odloži investiciju, u Ministarstvu odgovaraju da s Tenisom nije potpisan nikakav zvaničan ugovor, već je samo odobren njihov investicioni plan.

„Imajući u vidu da ugovor još nije potpisan, Komisija je dala predlog za odlaganje investicije“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Kako su istakli, državno zemljište na teritoriji Grada Kikinde koje je bilo predmet zakupa, izdavaće se redovno poljoprivrednicima na licitacijama do početka realizacije investicije.

Podsetimo, Tenis je još prošle godine dobio dozvole Komisije za zakup 2.500 hektara državnog zemljišta u Kikindi i 2.400 hektara u Zrenjaninu, a odobrenje još čeka od lokalnih samouprava za zemljište u Plandištu, Vršcu i Sečnju.

U zakup  zemljišta u Kikindi Tenis je trebalo da uđe od 1. novembra 2018. Sam ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u maju ove godine je izjavio da će investicija nemačke mesne industrije uredno početi od novembra, a da će tokom proleća 2019. godine biće početa izgradnja prve farme.

"I godinu za godinu tako će biti izgrađene tri farme i na kraju jedna klanica", rekao je Nedimović.

Međutim, dugo najavljivana investicija i ovoga puta se izjalovila. Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, razlog za trenutno odustajanje Tenisa od investicija u Srbiji jeste to što se „u Evropi pojavila afrička kuga svinja“.

„To podrazumeva veliku količinu svinja i prerađevina koje treba ovde da se prevezu, a kako postoji zabrana kretanja, ne može nigde da se pomera“, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, napominjući da Uprava za veterinu, Uprava carina i MUP preduzimaju sve mere kako se afrička kuga ne bi proširila na teritoriju Srbije.

Četiri godine obećavanja

Priče o dolasku Tenisa u Srbiju traju od decembra 2014, a Vlada Srbije je u aprilu 2015. s nemačkim investitorom potpisala i pravno neobavezujući Memorandum o razumevanju koji opisuje projekat ulaganja u Srbiju.

U Memorandumu se navodi da je Tenis zainteresovan za izgradnju do 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja u Srbiji, dok će investicija po svakoj farmi iznositi približno 21 milion evra.

Aleksandar Vučić, sadašnji predsednik, a tadašnji premijer, nakon potpisivanja memoranduma je izjavio da će investicije nemačke kompanije u Srbiji biti oko 420 miliona evra, kao i da će u prvoj investicionoj fazi biti 700 do 800.000 svinja.

Međutim, prema dokumentima u koje su novinari Insajdera imali uvid, vrednost investicije, ali i broj zaposlenih na koje se Tenis obavezao, bar prema prvim planovima, biće mnogo manji od onoga što su obećavali srpski zvaničnici. Prema planu investicije u koji su novinari Insajdera imali uvid, na pet lokacija za koje se Tenis prijavio na javnom pozivu za zakup državnog zemljišta, planirano je tek 250 „novootvorenih radnih mesta“.

Takođe, ukupna vrednost investicije za ovih pet lokacija je 100 miliona evra, što je četiri puta manje od onoga što se navodi u pravno neobavezujućem Memorandumu o razumevanju koji opisuje projekat ulaganja Tenisa u Srbiju, a koji je srpska vlada potpisala s nemačkim investitorom.

Novinari Insajdera su došli i do procene Ministarstva poljoprivrede o očekivanoj dobiti za sve investicije koje je Komisija odobrila. Na osnovu podataka iz dokumenta proizilazi da je očekivana dobit od investicije nemačkog Tenisa čak 30 odsto manja od planiranog proseka.

Naime, kako se navodi, prosečna očekivana direktna budžetska zarada po hektaru od investicionih projekata koji su dobili saglasnost državne Komisije, iznosi oko 1.000 evra. Istovremeno, procena Komisije je da će država godišnje u Kikindi od Tenisa dobiti 732 evra po hektaru, a u Zrenjaninu 708 evra.

„Tenisov zakon“

Prema analizi Insajdera, od potpisivanja pravno neobavezujućeg Memoranduma 2015. zakonodavstvo Srbije se praktično prilagođava potrebama nemačkog investitora.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu donet 2015. investitorima je omogućio da bez licitacija uzmu u zakup poljoprivredno zemljište u državnoj svojini na period od 30 godina. Stručna javnost i udruženja poljoprivrednika oštro su kritikovali zakon, optužujući Vladu da je sadržaj Zakona pisan direktno zbog investicije nemačke kompanije.

Konačno, sve prepreke za investiciju Tenisa otklonjene su upravo nakon raspisivanja javnog poziva za zakup državnog zemljišta na 30 godina za investitore u stočarstvu.

O tome kome će po pravu prvenstva i povlašćenim uslovima, a na ime ulaganja u prehrambeno-prerađivačku proizvodnju, biti dato na korišćenje državno poljoprivredno zemljište u narednih 30 godina, odlučuje Komisija za davanje saglasnosti. Komisija ima diskreciono pravo da odluči koji investitor će dobiti pravo zakupa, dok lokalna samouprava daje saglasnost na odluku Komisije.

Međutim, ono što se postavlja kao pitanje jeste da li se ona vodi stručnim ili političkim argumentima s obzirom da Komisiju čine uglavnom političke figure tj. ministri i pomoćnici ministara.

Naime, odluku o tome ko će dobiti pravo zakupa doneće ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, posebni savetnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Dragan Milić, i Nenad Katanić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministar Branislav Nedimović je gostujući nedavno u Insajder debati negirao da nemačka kompanija ima privilegije, kao i da je zakonodavstvo Srbije prilagođeno za Tenis, ističući da su to „priče za malu decu“.

Njegov sagovornik u toj emisiji, poslanik DS i bivši pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, izjavio je da je zakon očigledno „nacrtan za Tenis“, jer nema potrebe davati toliko zemljište za prerađivačku industriju, kada se po već postojećim zakonima može uzeti zakup za poljoprivrednu proizvodnju.

Novinari Insajdera su u više navrata zvali Tenis za komentar, međutim, u nemačkoj firmi su odbili da komentarišu svoje planove u Srbiji, ističući da će se javiti kada budu imali „novosti“.

Izvor: Insajder