Nepoštovanje sanitarno-higijenskih pravila i neutvrđeno poreklo mesa zaustavilo izvoz četiri srpske firme u Rusiju

Ruske vlasti donele su odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina prozvedenih u kompanijama Matijević, Big Bul Fuds, Zlatiborac i Karneks zbog kako je navedeno u odluci  ruske inspekcije "ozbiljnih nepravilnosti" uočenih tokom inspekcije koja je sprovedena sredinom aprila ove godine. Prema dokumentu koji je dobio Insajder, ruska inspekcija je između ostalog utvrdila klanje životinja kojima se ne može utvrditi poreklo i kršenje sanitarno-higijenskih normativa.

Ilustracija, carina

Prema pisanju Nove ekonomije, u odlukama ruske inspekcije od 21. i 22. maja, objavljenim na sajtu ove institucije, navodi se da je privremeno ograničenje na isporuku proizvoda četiri srpske kompanje uvedeno na osnovu inspekcijskog nadzora koji je sproveden od 15. od 19. aprila. Privremena zabrana uvoza biće na snazi od 4. juna. Njeno ukidanje biće razmotreno nakon što se uklone svi propusti.

Proizvođači kojima je obustavljen izvoz u Rusiju: Radimo na ispunjavanju zahteva

Kompanije iz Srbije kojima je privremeno obustavljen izvoz na rusko tržište saopštile su danas da već rade na ispunjavanju svih zahteva koje su postavile ruske nadležne službe i da sarađuju međusobno.

Oni su naveli da se propusti odnose na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje, kako navode, mogu da se razreše u kratkom roku.

"Želimo da istaknemo da do sada nismo imali sličnih problema i da smo godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije, te da je na nama u ovom trenutku da damo sve od sebe da ispunimo sve zahteve, kako bi suspenzija bila obustavljena", navodi se u saopštenju.

U dokumentu u koji je Insajder imao uvid, a koji je ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor dostavila Ministarstvu poljoprivrede, navodi se da je izvršena inspekcija šest preduzeća za proizvodnju proizvoda životinjskog porekla, odnosno svinjetine, da su dva preduzeća sačuvala pravo izvoza u Rusiju a četiri ne.

Na spisku onih kojima je privremeno zabranjen izvoz u Rusiju su preduzeće Zlatiborac, Matijević, Big Bula i Karneks.

Ruska inspekcija dalje navodi da su tokom provere otkriveni prekršaji od kojih su neki, kako piše, kritični. Tako je ustanovljeno između ostalog “klanje neidentifikovanih životinja i kršenje sanitarno-higijenskih normativa”.   

Pitanje o mogućnosti ukidanja privremenih ograničenja će biti razmatrano posle otklanjanja svih neusaglašenosti.

U dokumentu koji je dostavljen Ministarstvu poljoprivrede, navodi se da srpska strana treba da preduzme mere za otklanjanje otkrivenih propusta i da pripremi komentare za preliminarni izveštaj.

“Кomentari na primedbe moraju sadržati iscrpne informacije o korektivnim merama koje je preduzela srpska strana, potkrepljene dokumentacijom koja to potvrđuje (kopije zapisnika kontrole, fotografije, kopije dokumenata laboratorijskih ispitivanja, dnevnika rada itd.)”, navodi se u dokumentu.

Zbog sumnje u reekspor Rusija više puta zabranila uvoz voća iz Srbije

Ovo nije prva zabrana izvoza srpskih proizvoda u Rusiju. Tokom prethodnih godina ruska Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu više puta je privremeno obustavila uvoz voća iz Srbije.

Tako je i u februaru 2018. Rusija zabranila uvoz kruške iz Srbije zbog sumnje u reeksport.

Srbija sa Rusijom ima sporazum o slobodnoj trgovini, koji propisuje da se za robu, za koju se može dokazati da je poreklom iz Srbije ne plaća carina kada je namenjena za tržište Rusije, osim ako nije izuzeta iz režima slobodne trgovine.

Dodatni prostor za srpske izvoznike otvoren je 2014. kada je Evropska unija uvela sankcije Rusiji, na šta je Moskva reagovala kontrasankcijama.

S druge strane, kontrola je postala rigoroznija posle uvođenja sankcija zbog stalnog pokušaja reeksporta voća na to tržište preko Srbije iz drugih zemalja. Rusija je u više navrata posumnjala da upravo to rade pojedini srpski izvoznici . Jedan od ozbiljnijih problema javio se oko  svežih jabuka koje su apsolutno dominantne u izvozu voća na rusko tržište. U Privrednoj komori Srbije kažu da gotovo 90 odsto proizvodnje u Srbiji odlazi u izvoz za Rusiju.  Nagli rast količine jabuke koja dolazi iz Srbije  na rusko tržište takođe je bio povod za sumnju u reeksport.

Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije je još u martu 2015. upozorila Srbiju da će uvesti embargo na uvoz jabuka ukoliko za deset dana Rusiji ne objasni otkud joj enormne količine tog voća. Rusija je tada posumnjala  da to nisu srpske jabuke već da dolaze iz Evropske unije, za koju važe sankcije Moskve.

Izvor: Insajder