Neprestan boravak u institucijama najavili i članovi SNS u brojnim mestima u Srbiji

Nakon što su poslanici Srpske napredne stranke i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić saopštili da će boraviti u prostorijama Narodne skupštine i Skupštine Grada Beograda, da bi, kako je navedeno, institucije zaštitili od nasilja lidera opozicije, isto su postupili i odbornici iz opštine Savski venac, Stari grad, ali i opštine Bačka Palanka i gradske skupštine Niša. Članovi SNS su ušli i u druge opštine u Srbiji, kao što su Bačka Palanka, Smederevska Palanka, Smederevo, Gornji Milanovac, Pančevo, Ivanjica, Lučani, Prijepolje, Mladenovac, Obrenovac, Kovin... navodeći da neće dozvoliti teror manjine nad većinom i da je njihova dužnost da čuvaju institucije i volju koju su građani iskazali na izborima.

Odbornici Srpske napredne stranke i koalicioni partneri u Skupstini grada Niša / Foto: BETAPHOTO/Biljana Ljubisavljevic/MO

Članica Predsedništva SNS i predsednica Gradske opštine Savski venac Irena Vujović saopštila je danas da će funkcioneri i odbornici te opštine od danas biti u opštinskim prostorijama da bi sačuvali izbornu volju građana od, kako je navela, siledžija i tajkuna iz Saveza za Srbiju, koji bi nasilnim upadom u institucije da preuzimaju vlast.

Vujović ističe da mesecima već većina trpi “teror lidera SzS Boška Obradovića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića.

"Naš posao, kao demokratski izabranih predstavnika građana koji su na izborima dali apsolutnu podršku Aleksandru Vučiću i SNS, da svojim radom i rezultatima opravdamo njihovo poverenje. Zato ćemo zaštiti instituciju od onih koji bi na silu da menjaju izbornu volju građana", navela je Vujović.

“Ne postoji konkretan plan o tome do kada ćemo ostati u opštini”

Odbornici SNS su došli i u salu Skupštine opštine Stari grad u Beogradu kako bi, prema rečima odbornice SNS Nataše Belča, iskazali protest protiv svega što radi predsednik te opštine Marko Bastać.

"Došli smo kao odbornici, neko ko ovde radi, da protestujemo protiv svega što radi predsednik opštine Marko Bastać, koji ruši gradilišta po centru Beograda i onemogućava starograđanima da, kada se završe radovi, uživaju u svemu što je grad rešio da uradi za ovu centralnu opštinu", rekla je Belča agenciji Beta.

Ona je kazala da za sada ne postoji konkretan plan o tome do kada će ostati u opštini.

Bastać: Članovi SNS ušli kao hajduci

Predsednik opštine Marko Bastać rekao je, s druge strane, agenciji Beta da su članovi SNS “ušli kao hajduci” u opštinu, ali da su im oni otvorili vrata od skupštinske sale i pustili im video snimak njegovog govora sa prošlog protesta ispred Skupštine grada Beograda na kome je govorio o zloupotrebama zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

"Oni su mislili da pošto je petak i pošto je prošlo radno vreme, ovde nema nikoga. Ušli su kao hajduci. Mi smo im otvorili vata i dobiće prigodan materijal da gledaju o svim zloupotrebama koje čini večiti zamenik Goran Vesić ", rekao je Bastać.

Oni su doneli i boca infuzije, kako je Bastać rekao, u slučaju da ih Vesić natera da stupe u štrajk gladju.

Bastać tvrdi i da među onima koji su ušli nisu svi odbornici Skupštine opštine Stari grad, dok Nataša Belač navodi da jesu.

“Nećemo dozvoliti da manjina spreči rad naših institucija”

Odbornici Srpske napredne stranke Skupštine Opštine Bačka Palanka, zajedno sa koalicionim partnerima, vođeni svim dešavanjima u Skupštini grada Beograda odlučili da brane institucije naše opštine i ne dozvole da manjina spreči rad naših institucija, saopštio je danas Opštinski odbor SNS Bačka Palanka.

Ističe se da SNS uživa najveće poverenje građana, što pokazuju i rezultati na izborima i podrška koju nam svakodnevno pružaju.

"Bačka Palanka je opštine tolerancije i demokratije, a ne mesto mržnje, nasilja i međusobnih podela. Za nas je važno da Bačka Palanka napreduje, da gradimo nove vrtiće, nove puteve, škole...", navodi se u saopštenju.

Odbornici Srpske napredne stranke biće u Skupštini opštine i čuvaće izbornu volju građana sve dok nadležne institucije ne počnu da rade svoj posao i ne zaštite građane od fašista koji bi nasiljem i preko ulice da dođu do vlasti, kaže se u saopštenju.

Odbornici se zaključali u Skupštini grada Niša

I u salu Skupštine grada Niša zaključali su se odbornici kako bi "sprečili nasilje i rušenje institucija". Njih je u toku popodneva posetio odbornik opozicione odborničke grupe "Niš, moj grad" Branislav Jovanović i odneo im banane.

Jovanović, čiji je nadimak “Bane banana”, je izjavio da se prilikom posete “čuvarima Skupštine” uverio da je više žena unutra i da su “isturene u prve borbene redove”.

"Uveravao sam ih da ćemo telima da ih branimo od nasilnika, da ne idu do kraja, a ako se odluče na štrajk glađu doneo sam im visokokalorično voće da što duže izdrže", izjavio je Jovanović.

Odbornici vladajuće većine u Skupštini grada Niša kao razlog zaključavanja u salu Skupštine grada naveli su učešće lidera pokreta Dveri Boška Obradovića na večerašnjem protestu “Jedan od pet miliona” u Nišu.

"Pretnji nasiljem u Nišu nije bilo, ali videli smo šta se desilo u Beogradu. Ne želimo da bude nasilja nad institucijama sistema jer je Srbija demokratska država u kojoj se na vlast dolazi demokratskim izborima", poručili su odbornici pre zaključavanja.

U Skupštini grada će, kako je najavljeno, do daljeg "24 sata dnevno" biti odbornici vladajuće koalicije iz SNS-a, SPS-a, PUPS-a, Pokreta socijalista, bez pet odbornika Srpske radikalne stranke.

Skupština grada Niša ima 61 odbornika, a najbrojniji su članovi SNS koji imaju 26 odbornika. Socijalistička partija Srbije ima šest odbornika, Pokret socijalista šest, a PUPS tri odbornika.

Dok su najviši predstavnici Srpske napredne stranke danas poručili da će „telima braniti“ institucije od opozicionih predstavnika, njihovi aktivisti i simpatizeri u Paraćinu i Šapcu, dva grada na čijem se čelu nalazi opozicija, ušli su danas u opštinske prostorije gde planiraju da ostanu.

Kako za Insajder kaže jedan od članova SNS-a koji je ušao u opštinu Paraćin Milan Ilić, zahtev je “raspisivanje vanrednih izbora u ovom gradu”. Sa druge strane, u Šapcu kažu da je jedini zahtev prestanak navodnog nasilja opozicije u Srbiji.