Nevladine organizacije: Vučićeve izjave žene svele na mašine za rađanje

Više nevladinih organizacija koje se bave pravima žena osudilo je danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je "zamolio" žene da "razumeju potrebu Srbije i rađaju više dece", navodeći da je takva izjava ponižavajuća i da degradira žene, jer ih svodi na mašine za rađanje.

Pozivajući se na izjavu predsednika u kojoj je istakao da bez veće stope nataliteta ne možemo da opstanemo kao nacija, nevladine organizacije ocenjuju da se iz nje, kao i iz prethodnih izjava i sramotne kampanje, može iščitati da je poziv za rađanje upućen samo ženama srpske nacionalnosti, koje su heteroseksualne, dok su ostale isključene.

Dodaje se i da je problematično to što se državna pomoć zaustavlja na četvrtom detetu, čime se  isključuje podrška mnogim romskim porodicama.

"Osim što se radi o nacionalizmu i ponovljenom rasizmu, iz ove izjave je vidljiva i svojevrsna mizoginija, jer predsednik predlaže društvu i posebno medijima da stvore klimu u kojoj će žene koje rode troje i četvoro dece 'biti poštovane i omiljene, a ne izbacivane iz društva, zato što nemaju dovoljno vremena za skupe provode, tašnice i cipele itd.' ", navodi se u saopštenju Žena u crnom.

Ovo saopštenje su potpisali i Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija ženski fond, Romska ženska mreža, Organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris, Mreža Žene protiv nasilja, Mreža žena Rasinskog okruga, Udruženje žena Peščanik iz Kruševca, Nena – grupa za mir i prava žena iz Leskovaca.

„Trgovina ljudskim pravima, koja nisu na prodaju“

Ističe se da su mere štednje koje sprovodi Vlada Srbije, najviše pogodile žene i da je izjava predsednika problematična i zato što previđa socijalne uslove u slučaju da žena odluči da rađa.

"Ovde se radi o trgovini ljudskim pravima, koja nisu na prodaju. Predsednik nudi državnu novčanu pomoć u zamenu za restrikcije prava na abortus", stoji u saopštenju.

Te nevladine organizacije smatraju da se odluka o rađanju tiče isključivo žena, a ne države i crkve, zbog čega su poručile da odbijaju svaki poziv na partijsko rađanje "usmereno na reprodukciju žrtava budućih ratova".

"Ni državu ni Boga, blizu jajnika moga! Moje telo, moja teritorija!", poručile su nevladine organizacije koje se bave pravima žena.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je nedavno na veliki pad u natalitetu Srbije i najavio nove mere za podsticaj rađanja.

Kako je Vučić rekao na konferenciji za novinare, doneta je odluka o formiranju Saveta za populacionu politiku, a Vlada je usvojila strategiju podsticanja rađanja.

Nove mere podrazumevaju za prvo dete 100.000 dinara jednokratne pomoći, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara 10 godina, a za četvrto dete 18.000 evra za deset godina, rekao je Vučić.

Ove mere će se, prema njegovim rečima, primenjivati najverovatnije od 1. jula, ali će važiti od 1. januara ove godine.

"Moramo da vodimo računa i o ženama koje ne žele da budu majke"

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost rekla je da je pitanje povećanja nataliteta prioritet Vlade Srbije, a da nijednoj ženi ili majci nijedno pravo neće biti uskraćeno.

Ona je podsetila da je prethodna vlada Srbije, na čelu sa sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, formirala i Savet za populacionu politiku i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, jer je njen cilj i da poveća broj rođene dece, ali i da pomogne ženama da povežu karijeru i materinstvo.

"Mogla sam da vidim napade na predsednika Srbije da je napao žene. Kao predsednica Koordinacionog tela, ne vidim u čemu je problem da prvi čovek države kaže da nas mnogo više umire nego što se rađa. Moramo da nađemo način da se poveća broj dece", rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanja novinara u Nišu posle sastanka sa vicepremijerom Bugarske.

Prema njenim rečima, strategije su postojale i pre 10 godina, ali je tek sa ovom i prethodnom vladom Srbija počela da se ozbiljno bavi pitanjem demografije.

"Srbija godišnje gubi najmanje jedan grad srednje veličine, i kao država moramo da vidimo koji su sve načini da pomognemo da se poveća broj rođenih, i po prvi put su pripremljene i konkretne mere", dodala je ona.

Mihajlović je naglasila da će, "ako želimo da nas bude više", na pitanju nataliteta morati da se radi sistemski, uključivanjem svih aktera u društvu.

"Pri tome, moramo da vodimo računa i o ženama koje možda ne žele da budu majke, ne mogu da budu majke ili su majke jednog deteta, da se ne delimo po tome ko ima ili nema dete", navela je ona.


Izvor: Beta