Ni četvrti put nema zainteresovanih za kupovinu Jugoremedije

Četvrti pokušaj prodaje zrenjaninske farike lekova Jugoremedija је propao jer do danas niko nije preuzeo prodajnu dokumentaciju i uplatio depozit za nadmetanje, kaže za Insajder stečajni upravnik Jugoremedije Radovan Savić. Danas је istekao rok da se zaintesovani kupci prijave. Početna cena po kojoj je ovog puta nuđena imovina Jugoremedije bila je 1,9 milijardi dinara (oko 16 miliona evra), za razliku od prethodne – kada je ona iznosila bila 3,9 milijardi (oko 33 miliona evra).

Jugoremedija

Savić za Insajder kaže da će sačekati 6. novembar, za kada je zakazano javno nadmetanje i da će tada i zvanično saopštiti da kupaca nema, nakon čega će biti raspisan novi poziv za prodaju. Za učestvovanje u nadmetanju kupci bi morali da izdvoje depozit od 777,3 miliona dinara.

Kao glavni razlog za neuspešnu prodaju navodi se to što se Jugoremedija prodaje bez svoje najvrednije imovine - dozvole za proizvodnju i promet lekova, čija je procenjena vrednost 16,2 miliona evra.

U „imovinu“ Jugoremedije nisu uključene dozvole jer bivši zakupac, firma Union Medic visokog funkcionera SPS-a Milana Selakovića, odbija da ih vrati, iako je ugovor o zakupu odavno istekao, zbog čega je stačajni upravnik protiv njega podneo krivičnu prijavu.

U prodajni paket, pored industrijskog kompleksa i opreme, ušla je i parnica pred Privrednim sudom u Zrenjaninu za povraćaj dozvola, što nije garant da će se dozvole na kraju i vratiti u Jugoremediju.

Pokušaji prodaje propali su i u februaru i avgustu ove godine, kao i u oktobru 2017.

Nekada značajna fabrika lekova, Jugoremedija je u poslednjih 16 godina prošla trnovit „tranzicioni“ put – od sumnjive privatizacije niškom biznismenu Jovici Stefanoviću Niniju, preko višegodišnjeg otpora radnika i akcionara za opstanak firme, nerazjašnjene „uloge“ države u uništenju firme, do stečaja i, na kraju, bankrota koji je proglašen 2016. godine.

Zbog isprepletenih veza države s privatnim vlasnicima, Jugoremedija se našla na spisku 24 sumnjive privatizacije, čije je rešavanje tražila i Evropska unija.

Izvor: Insajder