Nikoli Gruevskom dve godine zatvora zbog nezakonite kupovine automobila

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je na dve godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila, po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, takozvane bombe koje je mesecima objavljivala tada opoziciona Soocijaldemokratska partija.

Nikola Gruevski

O nabavci luksuznog mercedase, kupljenog 2012. po ceni od skoro 600.000 evra saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi Mercedes koji bi on onda koristio, a da javnost to ne zna. Gruevski se danas nije pojavio na izricanju presude.

Prema navodima optužnice, Gruevski je kao premijer tražio od ministarke Gordane Jankuloske da imenuje osobu koja će obaviti nelegalnu nabavku novog blindiranog vozila . Ona je za To zadužila Đoku Popovskog, svog tadašnjeg pomoćnika kome je sugerilasa da favorizuje firmu "Mak Autostar LLC".

Popovski je osuđen na šest i po godina zatvora, dok je protiv Jankulovske postupak razgvojen zbog rizične trudnoće.

Sudija Dobrila Kacarska je izričući presudu rekla da je Gruevski potcenio i omalovažio građane budući da je o njihovom trošku nabavio mercedes po ličnoj želji.

Advokat Dimitar Dangov je rekao da, prema odbrani, ne postoje uslovi za krivično gonjenje ni jednog od optuženih u slučaju Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore popularno nazvanom "tenk".

"Kao odbrana jako žalimo što sud nije prihvatio našu snažnu argumentaciju koja bi sa lakoćom omogućila donošenje oslobadjajuće presude", rekao je Dangov.

Kako prenose lokalni mediji, poslanici opozicionog VMRO DPMNE, čiji je Gruevski bio dugodišnji predsednik, nakon izricanja presude su napustili plenarnu sednicu Sobranja Makedonije.

Vlada Makedonije odlučila je u februaru da proda luksuzni blindirani Mercedes, koji je nabavljen po želji bivšeg premijera.

Vlada je saopštila da će mercedes S600 biti prodat preko elektronskog sistema za javno nadmetanje, a početna cena na aukciji je 14.372.208 denara (230.000 evra).

Ova presuda posledica je iznošenja „bombi“, prisluškivanih telefonskih razgovora koje je tadašnja

Nikolu Gruevskog, lidera VMRO DPMNE koji je na vlasti bio skoro 11 godina, smatrali su najmoćnijim čovekom u toj državi.

Zoran Zaev, sadašnji premijer, a tadašnji lider opozicione Socijaldemokratske partije izneo je tvrdnje da je vlast prisluškivala više od 20.000 ljudi i na seriji konferencija za novinare puštao snimljene razgovore najviših državnih funkcionera u kojima se moglo čuti kako dogovaraju krađu izbora, finansijske transakcije, kontrolu pravosuđa i medija i prebijanje političkih protivnika. Svaka nova afera nazivana je “bombom”.

Zbog ispitivanja ovih navoda formirano je specijalno tužilaštvo.

Slučaj bombi uveliko je doprineo tome da na izborima u decembru 2016. VMRO DPMNE izgubi većinu u parlamentu iako je osvojila najveći broj mandata. Vlada Zorana Zaeva formirana je više od pet i po meseci nakon vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra 2016, zbog višemesečnog ometanja suparničkog VMRO DPMNE koji nije želeo da preda vlast. Taj otpor je kulminirao upadom nasilnih demonstranata, pristalica VMRO DPMNE, u Sobranje Makedonije 27. aprila.

Insajder se promenom vlasti u Makedoniji bavio u emisiji „Makedonski scenario“.

Izuvor: Telma, Sloboden pečat, Insajder