Niški aerodrom opet zabeležio rast broja putnika

Niški aerodrom “Konstantin veliki” opslužio je u prvoj polovini godine 174.118 putnika, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Aerodrom u Nišu

"Imajući u vidu postojeću dinamiku rasta broja putnika, kao i to da od 15. novembra kreću letovi na relaciji Niš-Beč, realna su očekivanja da broj putnika ove godine premaši 400.000 što bi bio novi rekord aerodroma", rekla je portparolka niškog aerodroma Ivanka Stanisavljević.

Ona je podsetila da je aerodrom "Konstantin veliki" prošle godine opslužio nešto više od 331.000 putnika.

Sa niškog aerodroma u prvih šest meseci ove godine letelo je i 15 kargo aviona, a njime je prevezeno 350 tona robe.

Prošle godine aerodrom u Nišu bio je odredište za 85 kargo aviona koji su prevezli 2.500 tona robe.

Podsetimo, i pored odličnih rezultata poslednjih godina, Skupština grada Niša donela je pre deset dana odluku da imovina i upravljačka prava aerodroma "Konstantin Veliki" budu ustupljeni Republici Srbiji, ali je za sada nepoznato kada će država i praktično početi da njime upravlja.

Razlog za prenos vlasništva je izvršenje ugovora o koncesiji aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, prema kome aerodrom i Nišu ne sme da opsluži više od million putnika godinišnje sve dok francuski koncesionar Vansi u glavnom gradu ne bude imao najmanje 12 miliona putnika.

Foto: MIRC/Tatjana Đukić / Protest zbog predaje niškog aerodroma državi

Zbog ove odluke u Nišu su se mesecima održavali protesti građana zbog čega je planirano donošenje odluke o prenosu vlasništva nekoliko puta odlagano. U tom period čelnici države davali su kontardiktorne izjave o motivima za preuzimanje aerodrome.

Predstavnici Inicijative "Ne damo niški aerodrom" saopštili su da odluka Skupštine grada Niša nema pravno dejstvo sve dok gradonačelnik Darko Bulatović sa Vladom Srbije ne potpiše ugovor o prenosu osnivačkih prava i imovine.

Oni su zbog kako su ocenili neregularnosti na sednici Skupštine grada najavili i pokretanje postupka pred Upravnim sudom.

Treba istaći i da je nekoliko dana po poklanjanju aerodroma smenjen direktor niške vazdušne luke Vladica Đurđanović.

Beta, Insajder