Njujork tajms i Politiko: Demokratija u Srbiji ugrožena

Uticajni mediji Politiko (Politico) i Njujork Tajms (The New York Times) pišu danas o Srbiji kao zemlji u kojoj je demokratija u opasnosti, a kao glavne odgovorne za situaciju u društvu imenuju premijera Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku.

Foto: Srđan Ilić

Politiko u tekstu koji je objavljen danas pod nazivom “Evropsko okretanje slepog oka ka Balkanu” navodi da evropski lideri namerno ignorišu probleme u regionu, a posebno u Srbiji.

U tekstu se podseća na nedavnu izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera u kojoj je rekao da bi balkanske zemlje zaratile kada bih ih EU i SAD napustile, ali i da je navodeći spisak problematičnih država izostavio Srbiju. Politiko, pak, navodi da upravo Srbija, koju su Junker i Angela Merkel toliko često hvalili, mogla biti najveći problem.

Politiko navodi da su građani u Srbiji svesni da premijer Vučić i članovi Srpske napredne stranke dele “plen uspeha ekonomskih reformi” što premijer Vučić često negira.

Autor tekst predviđa i da će protesti koji se održavaju u gradovima Srbije dobiti novi zamajac 25. aprila, na godišnjicu rušenja u Hercegovačkoj ulici, ali i da će oni teško dovesti do rušenja vladavine naprednjaka. Podsećamo, premijer Aleksandar Vučić je još koliko prošle nedelje dao intervju Politiku u kome je rekao da učesnike protesta motiviše lična mržnja prema njemu.

“Uprkos otporu autokratskoj vladavini premijera Vučića, on i dalje ima podršku baze, posebno u unutrašnjosti zemlje”, piše Politiko.

Autor navodi da je EU došla do paradoksa u kom podržava stabilnost na uštrb demokratije. To je istakao jedan od sagovornika u tekstu Milan Nič, član nemačkog Saveta za spoljna pitanja.

“Onog momenta kada je prednost data stabilnosti u odnosu na demokratiju, balkanske autokrate su postale još snažnije i na njihovu saradnju se može računati sve manje“, navodi Milan Nič.

Slične ocene je izneo i američki list Njujork tajms koji je danas objavio tekst u kome navodi da je ubedljiva pobeda premijera na predsedničkim izborima Srbiju približila autokratiji i da Evropska unija ne sme zatvarati oči pred smanjivanjem slobode medija u Srbiji.

"Iako je predsednička funkcija uglavnom ceremonijalna, Vučić sada može da izabere svog nasledinika na mestu premijera i konsoliduje moć, pošto su Parlament i sudstvo skoro sasvim pod kontrolom Vučićeve Srpske napredne stranke. Sa znatno smanjenim slobodama medija i marginalizovanom političkom opozicijom, koncetracija njegove moći je loša za srpsku demokratiju", naveo je Njujork tajms u uredničkom komentaru.

I Njujork tajms navodi da evropski lideri koji vide moćnike poput Vučića kao snagu stabilnosti i koji se nadaju da će Vučić ispuniti obećanje da će držati Srbiju na putu ka EU dok uticaj Rusije na Balkanu raste "moraju izbeći iskušenje da gledaju na drugu stranu dok Vučić i njegovi saveznici preuzimaju monopol nad politčkim institucijama zemlje i nad medijima".

"Prepuštanje takve kontrole Vučiću bila bi izdaja osnovnih vrednosti EU i mnogih Srba koji gledaju na EU kao na svetionik demokratskih prava i sloboda u vreme dok istočnoevropski i centralnoevropski lideri okreću ledja demokratiji", naveo je Njujork tajms.