Nova neslaganja premijerke Brnabić i ministarke Mihajlović: Ima li zakon rupa ili CarGo posluje nezakonito

Da li CarGo posluje zahvaljujući „rupama u zakonu" ili nezakonito, predmet je novog spora premijerke Ane Brnabić i ministarke Zorane Mihajlović. Povod su protesti taksista koji već danima blokiraju Beograd, a danas su im se u protestu pridružile i novosadske kolege. Oni zahtevaju da država zabrani rad svim prevoznicima koji, kako tvrde, nelegalno obavljaju taksi prevoz što je slučaj, smatraju, s udruženjem CarGo.

Ana Brnabić i Zorana Mihajlović

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nije fer da taksisti maltretiraju građane blokiranjem grada kad znaju da je Vlada uvek spremna da razgovara uz ocenu da je to što rade najbolja reklama za CarGo.

"Nije fer da maltretiraju građane, kada znaju da im je Vlada uvek izlazila u susret i po pitanju neplaćanja poreza i reprograma za poreze. Koliko je njih uopšte potpisalo s Poreskom upravom za reprogram za poreze, pa nismo oduzimali vozila", rekla je Brnabić nakon konferencije "e-Papir - od šaltera do digitalne transformacije" u Beogradu.

Prema njenim rečima, to što radi kompanija CarGo nije kršenje zakona, već apsolutno pronalaženje rupa o njemu.

"Mi o tome možemo da razgovaramo, kako da promenimo zakon. Ali ta taksi udruženja koja danas maltretiraju građane su učestvovala u pravljenju tog i takvog zakona", rekla je Brnabić i pozvala taksiste na razgovore.

Reagovalo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštivši da u Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju nema "rupa" i da udruženje CarGo radi nelegalno.

Bez pominjanja izjave premijerke, u saopštenju je navedeno da se Ministarstvo oglasilo povodom pojedinih stavova zvaničnika i predstavnika nevladinog sektora poput NALED-a, "u kojima se relativizuje činjenica da udruženje CarGo obavlja taksi delatnost suprotno zakonu".

Ministarstvo podseća da je "Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji je prošao sve instance – usvojila ga je Vlada Srbije i potpisala premijerka Ana Brnabić, usvojen  u parlamentu i potpisao ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, propisao je uslove za sve vidove prevoza putnika, uključujući i taksi prevoz, kojima se zadovoljavaju u potpunosti potrebe građana za prevozom u okviru jedinice lokalne samouprave".

Ukazivanje da u tom zakonu ima "rupa" , po oceni Ministarstva, je pokušaj da se opravda nelegalno obavljanje prevoza što prema navodima iz saopštenja čini CarGo.

"Upravo je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju sankcionisao nelegalne vidove prevoza, kao što je pružanje taksi usluga pod plaštom limo servisa. Podsećamo da je pre donošenja ovog zakona upravo CarGo koristio postojanje više zakona koji nedovoljno precizno uređuju istu oblast, za nelegalno organizovanje taksi prevoza", ocenilo je Ministarstvo.

"Delatnost koju obavlja CarGo nije 'pružanje pomoći članovima na putu' kako predstavnici ove kompanije pokušavaju da ga objasne vređajući time inteligenciju građana, niti je pružanje 'usluge pametnog prevoza u gradovima', koji u važećoj klasifikaciji delatnosti Republike Srbije nigde ne postoji", smatra Ministarstvo.

Ministarstvo je podsetilo i da su za sprovođenje Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju nadležni gradski inspekcijski organi, policija i komunalna policija, kojima su zakonom data i dodatna ovlašćenja, kako bi mogli da sankcionišu svaki vid nelegalnog prevoza.

"Osim ovih organa, suzbijanjem nelegalnog prevoza treba da se bave i drugi organi, posebno oni čiju nadležnost predstavlja utvrđivanje zloupotreba udruženja, kao pravne forme, kojom se pokušava dati privid legalnosti jednoj očigledno nelegalnoj aktivnosti, efikasnije procesuiranje prekršajnih ili krivičnih postupaka, za prekršaje, privredne prestupe ili krivična dela, koji se vrše tokom organizacije i vršenja navedenih aktivnosti", navelo je u saopštenju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Blokada grada nije rešenje jer je jedino rešenje sprovođenje zakona od strane onih institucija koje su za to nadležne, kao i prilagođavanje poslovanja kompanije CarGo po zakonu o prevozu putnika", ocenilo je Ministarstvo komentarišući proteste taksi udruženja blokadom ulica u Beogradu.

Ovo nije prvi sukob ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i premijerke Ane Brnabić. Tako je ministarka Mihajlović svojevremeno ocenila da "nije fer" ocena premijerke Ane Brnabić da nevladina organizacija Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) ima najveću zaslugu za uspeh Srbije u rangiranju zemalja po načinu izdavanja građevinskih dozvola. U julu 2017. ukrstile su koplja nakon što je Mihajlović kritikovala premijerku jer je transkript svog intervjua agenciji Blumberg u kome je navela da bi se Srbija ako bi morala da bira opredelila za EU, a ne Rusiju trebalo da da članovima Vlade Srbije, a ne ruskom ambasadoru u Srbiji Aleksandru Čepurinu.

Ukrstile su koplja i u vezi sa prevozom CarGo i to u maju 2018. Upravo zbog toga taksisti tokom ovog protesta i nisu prozivali ministarku saobraćaja. Kako je u nekoliko navrata izjavio Aleksandar Bjelić iz Udruženja taksista Srbije "glavni krivci što se zakon ne primenjuje ministri lokalne samouprave Branko Ružić i energetike Aleksandar Antić".

Taksisti nastavljaju proteste blokadom Beograda, a danas su im se pridružile i novosadske kolege protestnom vožnjom gradskim ulicama. Protest niških taksista najavljen za sutra, odložen je za narednu nedelju budući da su predstavnici taksi udruženja dobili obećanje gradskih zvaničnika da će njihovi problemi početi da se rešavaju po hitnom postupku. Dragan Spasić iz Udruženja Duga taksi rekao je za agenciju Beta da je osnovni problem taksista u Nišu nelojalna konkurencija i rad "na crno".

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.