Nova nesreća u fabrici MB Namenska, teško povređen radnik

Radnik Milun Bogićević teško je povređen u fabrici "MB Namenska" u Lučanima, potvrđeno je za RTS. Kako se dodaje, on je iz čačanske bolnice prebačen u Beograd i u stabilnom je stanju.

Milan Blagojević Namenska

Portparolka "Namenske", za koju se ne navodi ime, izjavila je za RTS da je uviđaj utvrdio da je radnik sam kriv za nesreću, jer nije poštovao radne procedure.

Kako je navela, a kako prenosi RTS, radnik je povređen u 10.31 tokom redovne proizvodnje, odnosno operacije dešaržiranje gnjetalice, pošto je neoprezno postavio ruku u unutrašnjost gnjetalice što je propisima rada strogo zabranjeno.

Ceo događaj zabeležen je video-nadzorom, a snimci su poslati nadležnim organima i Ministarstvu odbrane, rekla je portparolka "MB Namenske".

Dodaje se i da su uviđaj izvršili i MUP i Inspektorat rada.

Pre nešto više od godinu dana, u ovoj fabrici od posledica eksplozije, koja se dogodila 14. jula poginuli su radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Istraživanjem svih okolnosti u ovom slučaju novinari Insajdera otkrili su brojne propiste, koje je kasnije potvrdio i interni izveštaj Ministarstva odbrane.

Istovremeno, do danas od Ministarstva odbrane nsimo dobili objašnjenje zašto je na izveštaj o propustima stavljena oznaka tajnosti.

Slučaj pogibije dvojice radnika u ovoj fabrici, kao i sve češći slučajevi smrtnih ishoda na radnom mestu, pokazali su da je poštovanje radničkih prava i zaštita njihove bezbednosti na radu u Srbiji godinama na izuzetno niskom nivou, što potvrđuju i zvanični podaci.

Za samo dve nedelje na beogradskim gradilištima poginula su četiri radnika, a više o tome koji su konkretni propisi za bezbednost na radu kao i ko je nadležan da ovo kontroliše čitajte na sledećem link-u.

Izvor: RTS, Insajder