Nova parlamentarna većina vodi na izborima u Nikšiću

Stranke koje čine novu parlamentarnu većinu na nacionalnom nivou vode na lokalnim izborima u Nikšiću, pokazuju preliminarni rezultati koje je saopštio Centar za monitoring.

Slavlje pristalica koalicije "Za budućnost Nikšića"

Koalicija Za budućnost Nikšića, u kojoj su okosnica Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP), već je proglasila pobedu na izborima u Nikšiću.

Lider DF Andrija Mandić i predsednik Izbornog štaba koalicije Za budućnost Nikšića naglasio je da će sa listom Alekse Bečića i premijera Zdravka Krivokapića formirati vlast.

Uprava policije apelovala je na građane Nikšića ali i na građane cele Crne Gore da poštuju epidemiološke mere i da se uzdrže od masovnih okupljanja. I pored toga, pristalice koalicije „Za budućnost Nikšića“ odmah posle 20 sati počele su da slave na ulicama uz baklje i vatromet. Mediji javljaju da je bilo incidenata ispred štabova pojedinih stranaka.

Demokratska partija socijalista kategorički je demantovala informacije srpskih tabloida da je predsednik Milo Đukanović napustio Crnu Goru.

Izlaznost 80, 5 odsto

Na osnovu više od pola obrađenog biračkog tela na lokalnim izborima održanim danas u Nikšiću, Evropski tim za Nikšić podržalo je 39,4 odsto birača, koalicije Za budućnost Nikšića - 26,6, Mir je naša nacija - 23,8 odsto, Crno na bijelo - 4,10, dok Miodrag Daka Davidović - Narodni pokret ima 3,2 odosto, a SDP je na ivici izbornog praga sa 2,9 odsto, javlja RTCG.

Evropski tim za Nikšić, koji čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Patriotsko-komitski savez (PKS), po toj bi projekciji imao 17 odborničkih mandata.

Koalicija Za budućnost Nikšića u kojoj su okosnica Demokratski front (DF) i Socijalistička narodna partija (SNP), sa 26,6 odsto mogla bi da računa na 12 odbornika, a koalicija Mir je naša nacija sa 23,8 odsto 10 madata.

Za 41 mesto u lokalnom parlamentu glasalo se na 138 biračkih mesta, a na biračkim spiskovima bilo je 58.833 birača.

Birališta su zatvorena u 20 sati a izlaznost do 19 časova bila je 80,5 odsto, što je na nivou parlamentarnih izbora  u avgustu.

Lokalni izbori u Nikšiću su ocenjeni kao prva provera rejtinga političkih snaga pošto je Demokratska partijska socijalista (DPS) predsednika Mila Đukanovića prošlog leta izgubila vlast na parlamentarnim izborima.

Izborima su prethodili napetost, incidenti i optužbe da se Srbija meša u izborni proces.

Izvor: Beta, Fonet