Nova.rs: Klinički centar Vojvodine prijavio naš portal tužilaštvu; autorku teksta odveli u policiju

Portal Nova.rs saopštio je večeras da se Klinički centar Vojvodine obratio policiji i tužilaštvu zbog njihovog teksta i poslao saopštenje medijima u kome tvrdi da im je sajt nova.rs narušio ugled pisanjem da medicinski radnici u toj ustanovi nemaju osnovnu zaštitnu opremu. Na saopštenje Kliničkog centra Vojvodina odgovorila je njihova novinarka Ana Lalić, autorka teksta, kojoj je, kako navode, policija nedugo posle saopštenja KCV zakucala na vrata.

Policija je večeras odvela iz stana u Novom Sadu novinarku portala Nova.rs i članicu Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić, potvrdio je agenciji Beta njen suprug.

"Odveli su je. Pre toga su temeljno preturili celi naš stan, i uzeli su njen laptop i oba njena mobilna telefona. Advokat Srdjan Kovačević je otišao s nima pa ćemo da vidimo šta će da se dešava", rekao je njen suprug.

Novinarka Ana Lalić prethodno je Beti dala izjavu da joj se policija pojavila na vratima.

“Policajci su mi došli na vrata, ne znam još uvek o čemu se radi. Čekamo advokata i svedoke”, rekla je Ana Lalić agenciji Beta.

Inače, Nova.rs u tekstu objavljenom u utorak prenela je da u KCV imaju problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije” citirajući izjave anonimnih zdravstvenih radnika.

U tekstu, "KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre", navodi se i da zaposleni u Urgentnom centru i na intenzivnoj nezi KCV-a, uključujući i one u operacionim salama, “imaju prava na jednu zaštitnu masku dnevno”. Nova.rs je navela i da je pokušala da dobije komentar zvaničnika Kliničkog centra Vojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo na navode zaposlenih u KCV-u, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.

Na ovaj tekst Klinički centar Vojvodine reagovao je kasnije uveče saopštivši da izražava ogorčenje zbog "netačnog, neproverenog i zlonamernog izveštavanja o radu ove ustanove" tvrdeći da su sve iznete informacije objavljene u tekstu neistinite. U istom saopštenju, Klinički centar Vojvodine najavio je da će o svemu ovome obavestiti nadležno tužilaštvo i policiju “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda”.

Na ovo saopštenje KCV, novinarka Lalić je odgovorila saopštenjem. 

"U jednom se moram složiti sa Kliničkim centrom Vojvodine: ugled vam jeste narušen, ali ne mojim pisanjem, već vašim sramotnim tretmanom sopstvenih radnika. Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najmanji broj zaraženih u regionu, a najviše preminulih", napisala je Lalić.

Saopštenje je završila, "I u startu se odričem sva tri obroka u pritvoru".

Ubrzo nakon saopštenja, kako piše Nova.rs, ispred njenih vrata pojavila se policija.

Izvor: Insajder