Novi dogovor o primirju u Nagorno-Karabahu, ponovo međusobne optužbe za njegovo kršenje

Nakon što je sinoć postignut novi, treći po redu, dogovor o humanitarnom primirju u regionu Nagorno-Karabah, Jermenija i Azerbejdžan ponovo se međusobno optužuju za nepoštovanje sporazuma.

Sukob u Nagorno-Karabahu, Foto: Ministarstvo odbrane Jermenije/PrintScreen

Prema postignutom dogovoru humanitarno primirje trebalo je da stupi na snagu danas ujutro, a u posebnom saopštenju Minske grupe, koju vode Francuska, Rusija i SAD i koja posreduje u pregovorima Bakua i Jerevana, najavljeno je da će se kopredsedavajući grupe i ministri spoljnih poslova sastati ponovo 29. oktobra kako bi razgovarali o pitanju Nagorno-Karabaha.

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana saopštilo je rano jutros da je Jermenija još jednom, treći put zaredom, grubo prekršila humanitarni prekid vatre pet minuta posle osam sati.

"Grubo kršeći sporazuma o prekidu vatre, oružane snage Jermenije su od 8.05 sati 26. oktobra podvrgle su artiljerijskoj vatri jedinice azerbejdžanske vojske smeštene u selu Lačin, a kasnije su granatirale grad Tartar i okolna sela", navelo je ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Porptarolka ministarstva odbrane Jermenije, Šušan Stepanijan navela je da je nakon postizanja sporazuma u SAD o humanitarnom prekidu vatre, koji je trebalo da stupi na snagu 26. oktobra u 08.00, azerbejdžansko ministarstvo odbrane "požurilo da optuži jermensku stranu za kršenje prekida vatre pre nego što je zvanično stupio na snagu".

Prethodna dva sporazuma o humanitarnom prekidu vatre takođe nisu poštovana. Prethodno "humanitarno primirje" dogovoreno je 17. oktobra, da bi dan kasnije obe strane uputile međusobne optužbe za kršenje dogovora.

Jermenija i Azerbejdžan su prvi prekid vatre u Nagorno-Karbahu dogovorili u Moskvi 10. oktobra, nakon 10 sati pregovora, ali je i taj dogovor ostao samo na papiru.

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su pre 27. septembra.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini '90-tih godina vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Za vreme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

 Izvor: Insajder