Novi pokušaj vlasti da vrati opoziciju u Skupštinu: Gojković najavljuje sednicu o Kosovu

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković najavila je danas da će se uskoro u parlamentu raspravljati o pitanju Kosova. Gojković je izjavila da se o tome dogovorila sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić i istakla da je ubeđena da će u toj raspravi učestvovati svi poslanici.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Najavljujući da parlament u narednom periodu očekuje i poseban zakon o zaduživanjima u švajcarskim francima, kao i Tijanin zakon koji predviđa doživotne kazne zatvora za ubice i silovatelje dece i trudnica, Gojković je istakla da su sve to važne teme i da očekuje da u raspravi učestvuju svi poslanici.

“Raspravljaćemo i u dogovoru sa predsednikom države i Vlade Srbije i o pitanju Kosova i Metohije. Sve su to vrlo važne teme i time pokazujemo da štitimo interese građana u parlamentu. Ubeđena sam da će svi poslanici učestvovati u raspravi o ovim važnim temama. Parlament je mesto dijaloga za one koji imaju svoje poslanike u parlamentu", navela je Gojković. 

Kasno Kosovo na Skupštinu stiže ili razvlašćivanje naroda

Namera da se tema Kosovo nađe na dnevnom redu mogla bi se protumačiti kao još jedan pokušaj vlasti da vrati deo opozicije u Skupštinu, koja bojkotuje sednice parlamenta od kraja januara.

Vladajuća koalicija očekivala je da će opozicione poslanike koji bojkotuju vratiti u Skupštinu kada je na dnevni red stavljen Zakon o finansiranju Vojvodine, kojeg je predložio predsednik LSV Nenad Čanak, ali se to nije dogodilo.

O temi Kosovo do sada se u Skupštini Srbije nije razgovaralo, iako je to opozicija u više navrata tražila. Nije bilo ni reči o pregovorima koji se vode, o ponudama kojima se licitira u medijima, o tome šta je prihvatljivo ili ne, šta bi bio kompromis o kome se uveliko priča… 

Poslanik Zoran Živković ranije je izjavio da je moguće da bi se deo opozicionih poslanika vratio na sednicu koja bi imala neku naročito važnu temu, poput Kosova.

Predsednica Skupštine Maja Gojković prošle nedelje je izjavila da će  poslati poziv svim šefovima poslaničkih grupa da sutra u 10 sati održe konsultacije o daljem radu Skupštine.

“Ubeđena sam da će ga prihvatiti i da se oni jednako kao i ja zalažu za dijalog o tome kako Narodna skupština da radi. Želim da svi zajedno razgovaramo kako bolje da zastupamo građane Srbije”, navela je Gojković.

Izvor: Beta, Insajder