Novi protest Inicijative: Savamala nije incident i tiče se svih građana

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd danas će od 15.00 održati osmi protest „Ostavke i odgovornost“, kojim traže odgovornost za ono što se dogodilo u noći između 24. i 25. aprila u Savamali. Ovaj protest podržali su brojni sindikati, organizacije i udruženja.

Protest Inicijative Ne da(vi)mo Beograd - 15.02.2017

„Velika stvar je što danas imamo podršku sindikata Policije i Vojske, oružara, prosvete... Savamala nije izolovan slučaj, nije incident i tiče se svih nas. Građani iz svih sfera društva moraju se uključiti u sprečavanje instrumentalizacije i privatizacije institucija, pravosuđa, Policije, Vojske...“, navodi Radomir Lazović iz Inicijative za Insajder.net.

Tužilašto već 10 meseci sprovodi predistragu i ne obaveštava javnost o rezultatima, a MUP ne daje informacije ko je odgovoran za to što Policija nije radila svoj posao i zaštitila građane koji su je zvali.

Bivša supruga gradonačelnika Siniše Malog nedavno je izjavila za KRIK da joj je gradonačelnik rekao da su “ljudi u sred noći malo tamo nešto polupali” i da on lično nije ništa “strašno uradio”, ali da je sve “sam organizovao i izveo akciju”.

Inicijativa podržala Sašu Jankovića

Krajem januara, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd podržala je zaštitnika građana Sašu Jankovića u nameri da se kandiduje za predsednika Srbije.

Inicijativa je tada podsetila da je zaštitnik građana utvrdio i s razlogom obelodanio javnosti da je beogradska policija saučestvovala i stala na stranu grupe koja je te noći lišila slobode i ugrozila bezbednost građana i srušila objekte u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

Premijer Aleksandar Vučić gostujući na RTS-u juče je na pitanje o odgovornosti gradonačelnika Beograda rekao da pozicija Siniše Malog "nije laka i nije dugororočno održiva", navodeći da je politička cena koju će Mali platiti to što neće biti kandidat za gradonačelnika.

Jedan od članova Inicijative Dobrica Veselinović za Insajder.net navodi da jučerašnje ponašanje premijera govori da se klupko zločina, kriminala i korupcije polako ali sigurno odmotava.

„Rezultat velikog i konstantnog pritiska građana i napora malog broja hrabrih novinara i novinarki je beznađe premijera koji, iako ima većinu u Parlamentu, ide na predsedničke izbore kao kandidat, i nova spirala laži vlasti bliskih tabloida. Ali, građani su pokazali da još imaju dostojanstva, volje i snage da vrate ono što im pripada, a to je država. Današnji protest Inicijative predstavlja samo još jedan korak na putu ka tome“, poručio je Veselinović za Insajder.net.

M.M.