Novi protest „Jedan od pet miliona": Od večeras opoziciju posebno posmatramo (VIDEO)

Potpisivanje Sporazuma sa narodom koji su predstavnici opozicije nedavno usvojili bio je centralni događaj večerašnjeg protesta "Jedan od pet miliona". Građani koji su potpisali Sporazuma, a s kojima su razgovarali novinari Insajdera, kažu da dele vrednosti koje su deo Sporazuma, među kojima su sloboda medija, slobodni i fer izbori, nezavisnost sudstva, ali i ekspertsko vođenje državnih poslova.

Protest "1do5 miliona", 16. februar 2018.

Potpisane primerke građani su ubacivali u kutije koje su postavljene na Platou u blizini Filozofskog fakulteta.

Na pitanje da li veruju da se Sporazumom može napraviti promena, mišljenja su podeljena - dok je za neke građane ova ideja, kako kažu, neozbiljna, drugi kažu da "žele da veruju" da će lideri koji su napravili Sporazum i ispuniti svoja obećanja.

Oni, kako kažu, opominju lidere opozicije da mogu da organizuju proteste i protiv njih ako ne budu zadovoljni načinom na koji vladaju.

Veliki broj građana, međutim, nije do sada pročitao Sporazum, ali je većina njih uzela primerke ovog dokumenta.

Organizatori protesta napominju da je drugi potpisani primerak, koji ostaje kod građana, najvažniji jer će uvek ih opominjati da vode računa o tome.da li lideri opozicije ispunjavaju svoja obećanja.

"Od večeras opoziciju posebno posmatramo", poručuju organizatori protesta.

U našem videu pogledajte šta građani misle o Sporazumu s narodom i da li su ga potpisali.

Okupljeni građani s kojima smo razgovarali kažu i da za njih sporazum predstavlja vraćanje države u normalne tokove, i uspostavljanje drugačijih vrednosti od onih koju nudi trenutna vlast.

Građanima Sporazum sa narodom su u dva primerka delili predstavnici 34 opozicione političke organizacije koje su ga potpisale i koje tim potpisom, kako su ranije naveli, garantuju njegovo sprovođenje.

Građanski protest "Jedan od pet miliona" počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde su se obratili advokat Božo Prelević i predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

Učesnici su nosili transparente "Pozlilo nam je od tvojih uspeha", "Istina je dragocena zato je retko koristiš", "Vučiću super si, ali sada idi", "Vučić je najhrabriji na svetu, jer se ničega ne stidi".

Posle govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Kolona se kretala od Platoa, preko Ulica Kralja Milana i Kneza Miloša do Skupštine Srbije. Kako javljaju reporteri Insajdera, kada su građani s početka kolone stigli do Skupštine, kraj kolone bio je kod Bioskopa Zvezda.

Foto: Srdjan Ilić / Protest 1do5 miliona, 16. februar 2018.

Šta je Sporazum sa narodom

Sporazum s narodom predstavlja odgovor opozicije na zahtev iznet na sedmom protestu “Jedan od pet miliona”, da opozicija građanima predstavi politički program. 

Kako su lideri Saveza za Srbiju  naveli nakon usvajanja,  opozicija se sporazumom obavezala, između ostalog, da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati.

“Potpisnici Sporazuma prihvatili su i obavezu da će obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese, kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela”, naveli su tada u saopštenju Saveza.

Predstavnici opozicije obavezali su se takođe i da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

“Nakon izbora, biće formirana Vlada stručnjaka koja ima period od godinu dana da uvede definisane sistemske mere, nakon čega će biti raspisani slobodni izbori”, saopštio je ranije Savez.

Kako se navodi, Vlada stručnjaka imaće dvanaest ključnih zadataka. To su uspostavljanje nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva, nezavisnosti Ustavnog suda, uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem. Zatim, osnaživanje uloge Državne revizorske institucije u kontroli trošenja budžetskih sredstava, utvrđivanje kriterijuma za izbor javnih funkcionera, zaštita nezavisnih i regulatornih tela i institucija od stranačkih uticaja.

Kao zadaci Vlade stručnjaka navode se i lustracija, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga i obeštećenje državnim merama oštećenih građana, izmena izbornog zakonodavstva i poštovanje prava na lokalnu samoupravu.

Inače, Incijativa Ne davimo Beograd nije potpisala Sporazum, a kao razlog je navedeno razmimoilaženje po pitanju insistiranja na jednoj zajedničkoj koloni. Iz Inicijative ističu da “ne ruše dogovor”.

Foto: Srdjan Ilić / Protest 1do5 miliona, 16. februar 2018.

Zahtevi koji su se do sada mogli čuti na protestima su otkrivanje nalogodavca ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, nalogodavaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, fer i slobodni izbori, kao i davanje većeg prostora opoziciji na RTS. Zahtevi su i smena ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i smena generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića i glavnog i odgovornog urednika Nenada Lj. Stefanovića.

Na kritike upućene javnom servisu građanima je nedavno odgovoreno tekstom PR službe pod nazivom „Istina o RTS-u“, a sudeći po sadržaju saopštenja, RTS smatra da su kritike koje im upućuje opozicija opasnije od onih koje im upućuje vlast.

Foto: Srdjan Ilić / Protest 1do5 miliona, 16. februar 2018.

Osim u Beogradu, protesti se već nedeljama održavaju i u ostalim gradovima, a sinoć su pod istom parolom šetali nezadovoljni građani u Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kruševcu, Požegi, Vršcu, Staroj Pazovi, Subotici, Valjevu, Kikindi, Užicu, Požarevcu, Vranju, Čačku i Smederevu.

Podršku građanskim protestima dali su profesori i saradnici s Filozofskog fakulteta,  Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta u Beogradu, ali i s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao i naučni radnici iz dijaspore i umetnici.

Spisak podrške možete videti ovde.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je povodom podrške akademske zajednice građanskim protestima, izjavio da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, kao i da mu ta podrška ne smeta. Šarčević je dodao da među profesorima i saradnicima koji su podržali proteste “nema ozbiljnih imena”.

Zbog ove izjave zatražena je njegova ostavka na devetom protestu “Jedan od pet miliona”, a na pitanje Insajdera da li će podneti ostavku, ministar prosvete je odgovorio:

„O tome odlučuje premijerka. Ja o ostavci nisam razmišljao“.

Nekoliko dana kasnije nakon što mu je dostavljen spisak od 1.500 imena profesora, nastavnika i naučnih radnika koji su podržali građanske proteste u Srbije, ministar prosvete Mladen Šarčević u izjavi za Insajder istakao je međutim da „nikada nije rekao da ti ljudi pojedinačno nemaju težinu“.

Protest „Budi jedan od pet miliona“ i u Kragujevcu

Večeras su na gradskim ulicama osmi put za redom protestvovali i Kragujevčani.

U koloni "Marša slobode" bili su profesorka Ljiljana Todorović Mijatović, akademik Dušan Teodorović i lider Narodnog fronta iz Kraljeva Predrag Voštinić, a šetanja je krenula sa platoa kod Skupštine grada, centralnim gradskim ulicama do Đačkog trga ispred Prve kragujevačke gimnazije

Demonstrantima su se obratili Biljana Lukić, Nikola Kojo i penzioner Slobodan Stefanović koji je priveden posle prošlog protesta, na kojima je nosio maketu vešala, a na njoj napisao "ja penzioner".

Tokom marša, građani su nosili veliki transparent na kome je pisalo "Ako sada zažmurimo nikada nećemo progledati", a umesto makete vešala, zbog koje je prošle subote privođen penzioner koji ih je nosio, građani su nosili vešalice za odelo.

Izvor: Insajder