Novi protest u Nišu: Građani simbolično glasali protiv ustupanja Aerodroma državi

Više od hiljadu građana održalo je danas je u centru Niša protest zbog nastojanja da se vlasništvo nad Aerodromom Konstantin Veliki prebaci na republički nivo. Građani su simbolično glasali protiv prebacivanja vlasništva Aerodroma, a kako je najavljeno, rezultate će dostaviti odbornicima u Skupštini Grada Niša.

Građani simbolično glasali protiv ustupanja niškog aerodroma državi

Mladen Jovanović je iz Nacionalne kolalicije za decentalizaciju je naveo da odbornici nisu imali hrabrosti da glasaju i da bilo pitanje da li imaju većinu.

“Danas ćemo imati glasanje da vidimo šta građani imaju da kažu i odluku ćemo preneti Skupštini”, naveo je Jovanović.

On je rekao da republička vlast želi da Niš “na slepo pokloni aerodorom”, jer nije urađena studija ekonomske isplativosti i nije poznato kako će se dalje upravljati aerodromom.

Foto: Aleksandar Đokić / Protest u Nišu

“Čuli smo da su otišli u Beograd po mišljenje, pa su odustali od današnjeg glasanja, da glasaju po diktatu partije. E, pa ako oni ne mogu da glasaju po savesti, mi možemo", rekao je organizator protesa Miloš Bošković.

On je takođe naveo da protesti neće biti organizovani svaki dan.

„Još ne znamo kada će da bude glasanje odbornika, ali nećemo protestovati svaki dan pre toga. Već ćemo se u ovolikom broju okupiti kada glasanje bude zakazano, pa neka se zamisle onda šta će da rade i kako će da glasaju“, poručio je Bošković.

Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara rekao je da današnji protest "nije kraj već početak borbe za niški aerodrom".

On je poručio da problem s preuzimanjem Aerodroma neće rešiti s jednim ili dva ili pet protesta.

Foto: Aleksandar Đokić / Protest u Nišu

“Oni su odlučni da otmu aerodrom. U narednim mesecima će pokusati da nametnu druge teme i zaokupe našu pažnju da bi uzeli aerodrom. Međutim, ne treba kriviti Beograd, tu odluku niko ne može da donese sem naših odbornika. Oni su odgovorni. Oni će verovatno odugovlačiti da bismo se mi opustili. Ne smemo dozvoliti da nas pobedi malodušnost, lenjost i inertnost. Moramo biti spremni u svakom trenutku”, poručio je Dinić.

Učesnici protesta mirno su se razišli nakon jednočasovnog okupljanja. 

Foto: Aleksandar Đokić / Protest u Nišu

Gradsko veće Niša usvojilo je preporuku Vlade Srbije da Niš prenese imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore Aerodroma državi. 

Odbornici Skupštine grada Niša trebalo je danas da odlučuju o predlogu gradonačelnika Darka Bulatovića i Gradskog veća da aerodrom „Konstantin veliki“ u ovom gradu bude zvanično predat u ruke državi.  

Međutim, skupštinsko zasedanje odloženo je do daljeg uz obrazloženje skupštinske službe "da se zbog sve većeg broja dezinformacija koje u javnosti iznose pojedinici i raznorazne interesne grupe o statusu Aerodroma, urušava kredibilitet grada Niša".

Prema predlogu, oni bi trebalo da se izjasne o prenosu prava javne svojine Grada Niša na Republiku Srbiju, neposrednom pogodbom i bez naknade.

Foto: Aleksandar Đokić / Protest u Nišu

Prethodnih dana ovim povodom, u Nišu je održano nekoliko protesta, a o ovoj temi govorili su i predsednik Srbije i predstavnici Vlade.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je u Nišu da odluka da država preuzme Aerodrom u tom gradu nema veze sa koncesijom u Beogradu. Država, kako je rekla, želi da razvija Aerodrom u Nišu, i broj letova i zaposlenih neće se smanjivati. Ministarka je navela i da će niški aerodrom, uz investicije, 2021. imati 650.000 putnika.

Izvor: Insajder