Novi protest u Tirani, hiljade Albanaca traži izbore

Više hiljada demonstranata, pristalica opozicije, opkolilo je zgradu parlamenta u Tirani, zahtevajući ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora. Oni optužuju vladu za povezanost s korupcijom i kriminalom.

Protest protiv vlade Edija Rame u Tirani Foto: AP Photo/ Hektor Pustina

Oko zgrade parlamenta postavljena je bodljikava žica, a čuvaju je stotine policajaca.

Tirana je praktično pod policijskom opsadom budući da je uporedo sa zasedanjem parlamenta zakazan i opozicioni protest pa su poslanici većine u zgradi skupštine počeli da se okupljaju sat vremena pre početka sesije, da bi izbegli susret sa demonstrantima.

Prema navodima medija, kretanje građanja prestonicom Albanije je ograničeno, policija legitimiše građane u pojedinim delovima grada.

Na poslednjim protestima demonstranti su bacali baklje i kamenje, na šta je policija reagovala suzavcem.

Ovo je četvrti protest opozicije u poslednjih mesec dana.

Podsetimo, opozicioni poslanici nedavno su potpisali pisma ostavke iz parlamenta i traže prevremene izbore.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar Johanes Han osudili su odluku poslanika da izađu iz parlamenta i ocenili je kao "kontraproduktivnu". Takva odluka je, smatraju, suprotna izboru albanskih građana i podriva napredak koji je zemlja ostvarila na putu ka EU.

Rama je započeo 2017. godine drugi mandat na čelu Vlade. Vladajući socijalisti imaju 74 od 140 mesta u parlamentu.

Albanija se ove godine nada početku pristupnih pregovora za prijem u članstvo u Evropskoj uniji. Toj zemlji od oko 2,8 miliona građana preporučeno je da najpre napravi napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Izvor: Beta, Insajder