Novi rok stanarima Bristola: Iseljenje u roku od osam dana ili parnični postupak

Stanari hotela Bristol dobili su, kako piše N1, pismo od Vojnog pravobranilaštva u kojem je od njih zatraženo da se isele iz hotela u roku od osam dana, ili će biti pokrenut parnični postupak za njihovo iseljenje. Vojno pravobranilaštvo se poziva na odluku Vlade iz avgusta prošle godine za koju stanari Bristola tvrde da se ne odnosi na njih.

Hotel Bristol Foto:Srđan Ilić

Stanaru Bristola Draganu Stojanoviću stiglo je pismo Vojnog pravobranilaštva u kojem se, kako piše N1, od njega zahteva da po osnovu Zaključka Vlade Srbije od 28. avgusta 2018, u roku od osam dana od prijema opomene, Ministarstvu odbrane preda hotelske sobe u kojima živi, ispražnjene od lica i stvari.

"Ukoliko ne predate predmetni prostor i ne izmirite sve dospele dugove na ime korišćenja predmetnih soba, ovo pravobranilaštvo će, radi zaštite imovinskopravnih interesa Republike Srbije - Ministarstvo odbrane, biti primorano da pokrene parnični postupak za Vaše iseljenje i predaju predmetne nepokretnosti, kao i namirenje dospelih potraživanja, a što će znazno uvećati Vaš dug za visinu troškova sudskog postupka i zakonske zatezne kamate", stoji u opomeni.

Stojanović u izjavi za N1 ponavlja da nema nameru da se iseli iz hotela Bristol bez trajnog rešavanja stambenog pitanja, i tvrdi da se odluka Vlade iz avgusta prošle godine, ne odnosi na stanare hotela, već na Ministarstvo odbrane koje je, kako kaže, dobilo stanove za trajno zbrinjavanje vojnih lica iz Bristola, i koje je dužno da objekat u Karađorđevoj 50 oslobodi od lica i stvari, i preda ga Republičkoj direkciji za imovinu.

Stojanović ističe i da nema nikakva dugovanja, jer stanari hotela Bristol već izvesno vreme ne dobijaju račune za komunalne usluge.

Podseća i da su stanari hotela u decembru nadležnima vratili račune za taj mesec kako bi bili umanjeni za grejanje koje im je isključeno. U međuvremenu su im, kako kaže, isključeni i lift i kablovska televizija.

Objekat Bristola bi, prema ugovoru sa Republikom Srbijom, trebalo da preuzme kompanija "Beograd na vodi" koja namerava da ga rekonstruiše u luksuzni hotel.

Ovaj objekat zaključkom Vlade još sredinom prošle godine predat je na upravljanje arapsko-srpskoj kompaniji koja, kako je predviđeno Ugovorom o izgradnji Beograda na vodi, preuzima niz objekata u Savskom amfiteatru.

Krajem septembra porodicama vojnih beskućnika koji skoro tri decenije žive u Bristolu Ministarstvo odbrane poslalo je rešenja o iseljenju iz hotela, kojim će u budućnosti upravljati investitor Beograd na vodi.

Njima je naloženo da se isele u roku od 15 dana, a kako je obećalo Ministarstvo, onima koji imaju pravo na rešavanje stambenog pitanja trebalo je da bude obezbeđen privremeni smeštaj u drugim samačkim hotelima ili stanovima koji je trebalo da im budu dodeljeni. Ministarstvo je istaklo i da niko neće ostati na ulici.

Međutim, uprkos uveravanjima nadležnih, to konačno rešenje pojedini vojni stanari Bristola do danas nisu dočekali. Ministarstvo odbrane je veliki broj stanara Bristola iselilo u privremene stanove ili im je ponovo dodeljen kolektivni smeštaj u vojnosamačkim hotelima.

Inače, bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali pre osam meseci izjavio da je Grad Beograd "izdvojio i preneo 140 stanova na Republiku Srbiju" u cilju dugoročnog rešavanja smeštaja stanara u Bristolu. Međutim, Ministarstvo odbrane je veliki broj stanara Bristola iselilo u privremene stanove ili im je ponovo dodeljen kolektivni smeštaj u vojnosamačkim hotelima.

Novinari Insajdera posetili su u februaru preostale stanare Bristola koji odbijaju da prihvate privremeni smeštaj koji im Ministarstvo nudi, ali i pojedince koji su prihvatili ponudu i napustili svoje hotelske sobe.

Među njima je i osamdesetogodišnji Radivoje Stojanović koji je potpisao rešenje o iseljenju iz Bristola iako mu prethodno nije omogućeno da vidi prostor u kojem će ubuduće živeti. Kako navodi na privremeno korišćenje mu je dodeljen poslovni prostor u kojem nije bilo kade niti kuhinje. Da bi, kako kaže, uopšte mogao da boravi tu, stan su adaptirale njegove ćerke.

Izvor: N1, Insajder