Novi Sad: Građani u mirnoj protestnoj šetnji

Protest u Novom Sadu počeo je sedenjem na asfaltu u znak solidarnosti sa uhapšenim građanima tokom protesta prethodna dva dana. Građani su trenutno u mirnoj protestnoj šetnji Bulevarom Mihajla Pupina ka Varadinskom mostu, prenosi portal 021.

Građani sede na asfaltu na Trgu slobode u Novom Sadu / Foto: A. Milanović

Sa Trga slobode, okupljeni su prvo krenuli u protestnu šetnju ka zgradi Policijske uprave gde se nalazi aktivista Miran Pogačar, koji je sinoć priveden i određen mu je pritvor od 48 sati.

Oni duvaju u pištaljke i vuvuzele, a kako javlja reporterka N1, čim neko baci petardu, okupljeni sedaju na pod i viču "ua".

Okupljeni građani, uglavnom mlađi, nose različite transparente i zastave. Većina prisutnih nose maske.

Građani su za današnji protest preko društvenih mreža obavešteni da će se "protestovati sedeći" da bi se razlikovali od onih koji su došli da izazovu nasilje.

Kako je najavljeno, i na ovom skupu traže se ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, te gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Takođe, ponovo će se tražiti raspuštanje Kriznog štaba, kao i da se novac koji je namenjen za crkvu, preusmeri za medicinare, dok bi svi oni koji su izgubili posao tokom pandemije, trebalo da budu vraćeni na svoja radna mesta.

Na jučerašnjem protestu u Novom Sadu učestvovalo je više hiljada Novosađana, demolirana je Gradska kuća, ulaz zgrade RTV-a i prostorije SNS u Stražilovskoj ulici. Takođe, sukobili su se pripadnici policije i demonstranti, a šestoro učesnika protesta je povređeno.

Član Združene akcije "Krov nad glavom" i jedan od govornika na jučerašnjem protestu u Novom Sadu, Miran Pogačar, sinoć je priveden u policiju i određeno mu je zadržavanje do 48 sati.

Izvor: 021.rs, N1