Novi sastanak rektorke sa studentima koji protestuju

Sastanak rektorke Beogradskog univerziteta Ivanke Popović i studenata koji blokiraju zgradu Rektorata počeo je danas oko 11 časova, a učesnici blokade su ovog puta pustili predstavnike medija da snime početak tog susreta i da u holu zgrade sačekaju izjave.

Blokada Rektorata Foto: Srđan Ilić

Studenti iz udruženja Jedan od pet miliona već više od 10 dana drže pod blokadom zgradu Rektorata tražeći od rektorke Ivanke Popović da predloži premijerki Ani Brnabić da smeni ministra finansija Sinišu Malog zbog spornog doktorata.

Nakon jučerašnjeg razgovora, rektorka Popović je izjavila da je sastanak protekao konstruktivno i da su "korak bliže dogovoru".

"Verujem da ćemo doći do rešenja koje je dobro za ceo Univerzitet u Beogradu", rekla je rektorka novinarima u ponedeljak.

Aktivistkinja udruženja "Jedan od pet miliona" i studentkinja Valentina Reković ocenila je tada da su razgovori sa rektorkom bili odgovorni i konstruktivni i dodala da je tema pregovora "i dalje da se na čistinu iznese istina o doktoratu ministra finansija Siniše Malog".

Do nastavka pregovora je došlo nakon što je rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović osudila upad aktivista vladajuće stranke u zgradu Rektorata od pre nekoliko dana, navodeći da je time narušena autonomija Univerziteta što je bio jedan od zahteva  studenata koji su blokirali zgradu Rektorata.

Predstavnica studenata iz udruženja Jedan od pet miliona Mila Jovanović tada za Insajder da je na ovaj način rektorka ispunila uslov za dalje pregovore i istakla da ukoliko zbog ove izjave "bude imala ikakvih problema, studenti su spremni da stanu uz nju i da je brane, kao što brane Univerzitet".

U međuvremenu, premijerka Ana Brnabić je optužila rektorku da daje kontradiktorne izjave i navela da se „nije izjašnjavala kada su u zgradu ulazili i studentima davali podršku predstavnici drugih političkih grupacija kao što su pokret Jedan od pet miliona i Savez za Srbiju“.

Podrška dela profesora Filozofskog fakulteta

Reagujući na ovo, Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu su u otvorenom pismu objavljenom na Peščaniku naveli da rektorki i studentima koji protestuju pružaju bezrezervnu podršku u nalaženju kompromisnog rešenja. Oni su pozvali Senat i Savet Univerziteta u Beogradu da zaštite rektorku i studente "od najskorijih besprizornih napada sa najviših državnih pozicija".

„Pružamo bezrezervnu podršku našoj rektorki i našim studentima u nalaženju kompromisnog rešenja koje bi ujedno bilo i jasan dokaz ovoj vlasti da i dalje postoje institucije koje poseduju kapacitet i integritet da vlastite probleme rešavaju bez njenih štetnih intervencija. Pozdravljamo napore koje ulažu rektorka i studenti za koje verujemo da će dovesti do deblokade Rektorata i ubrzanja procedure za donošenje konačne odluke o osporenoj doktorskoj disertaciji Siniše Malog. Pozivamo Savet i Senat UB da zaštite rektorku i studente u protestu od najskorijih besprizornih napada sa najviših državnih pozicija“, navodi se u otvorenom pismu.

U tekstu stoji da je „u konstruktivnim razgovorima rektorke Ivanke Popović i studenata BU povodom osporavane doktorske disertacije Siniše Malog, vidljivo zajedničko nastojanje da se do kraja sprovedu započete akademske procedure, kao i da se zaštite univerzalne vrednosti koje treba da budu zaštitni znak našeg Univerziteta“.

„Ove vrednosti – znanje, integritet, dostojanstvo i akademska čestitost – neprekidno su na udaru predstavnika vlasti. Time nam vlast poručuje da je za nju autonomija Univerziteta samo deklarativna, a zapravo predstavlja ozbiljnu smetnju nastojanjima da se uspostavi potpuna kontrola nad državom i društvom“, poručuju potpisnici Inicijative.

Izvor: Insajder