Novi sastanak vlasti i dela opozicije sredinom novembra

Učesnici današnjeg sastanka vlasti i dela opozicije u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, najavili su da će njihov sledeći sastanak biti sredinom novembra.

Sastanak vlasti i opozicije uz posredstvo EP Foto: Tviter/Vladimir Đukanović

Poslanik vladajuće SNS Vladimir Đukanović je novinarima rekao da je zaključeno da su takvi sastanci „dobra polazna osnova“, a da će na sledećem sastanku „konkretizovati neke stvari“.

Na pitanje imaju li ti sastanci smisla bez učešća Saveza za Srbiju, Đukanović je rekao: „Šta nas briga ako i bojkotuju sastanke!“.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navela je da je u toku pisanje zajedničkih zaključaka dijaloga vlasti i dela opozicije i najavila novu rundu razgovora, za koje je navela da će biti u istom formatu.

Ona je rekla da će ponoviti poziv parlamentarnim strankama, kao i onima koje to nisu, ali imaju uticaj na politički život Srbije, da učestvuju u tim razgovorima.

Gojković je rekla da je zadovoljna zbog toga što se većina stranaka odazvala pozivu predstavnika Evropskog parlamenta i njenom pozivu, kao predsednice Skupštine.

„Ova runda je bila uspešna i dobro je da smo se vratili u Skupštinu“, rekla je ona.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović izjavio je da predstavnici vladajuće koalicije nastupaju kao da je sve u redu sa izbornim uslovima, „samo da ih treba još malo popraviti“.

„Kao da ne shvataju ozbiljnost situacije“, rekao je on.

Vukadinović je procenio da vlast posmatra te razgovore „samo formalno“ i da će i izbori biti „pro forma“.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je u pauzi razgovora vlasti i dela opozicije u Narodnoj skupštini, da je napravljen mali korak napred, ali da se nije desilo „ništa revolucionarno“ i da problemi nisu rešeni.

Živković je novinarima rekao da sastanci nisu gubljenje vremena, dodajući da ne očekuje čuda, jer „ko ih očekuje treba da se bavi nekom drugom aktivnošću, a ne politikom“.

„Međutim, danas i juče ovi iz Srpske napredne stranke ponašali su se kao male mace, što znači da su svesni toga da kada dođe neki nadzornik iz Brisela, a ovog puta dolaze i sa drugih mesta, onda moraju da se ponašaju bar malo bolje“, rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, videće se da li će taj napredak da se pretoči u formalne odluke, kako bi se stvorili bolji uslovi za izbore na proleće.

On je rekao da će posrednik Evropskog parlamenta sa saradnicima dati predlog zaključaka i mere za njihovo sprovođenje.

Živković je na sastanku, kako je naveo, objasnio da postoji puno problema u finansiranju političkih aktivnosti i da vladajuća stranka krši zakone i sprovodi razne zloupotrebe.

On je predložio, što je i ranije činio u Skupštini, da se ukine komercijalno reklamiranje na televizijama u kampanji, jer se troši ogroman novac koji bi mogao da se upotrebi za lečenje dece koja danas ne mogu da se leče u Srbiji.

„Umesto toga, sprovodili bi se TV dueli“, rekao je Živković.

Na današnji sastanak su došli predstavnici Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović i Đorđe Milićević, Bojan Klačar iz CeSID-a i ambasador EU Sem Fabrici.

Dijalogu su se odazvali i predstavnici dela opozicije, među kojima su lider Nove stranke Zoran Živković, Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije i predsednik Srpskog patriotskog saveza - SPAS, Aleksandar Šapić.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju, ali ni Demokratske stranke Srbije, Dosta je bilo… Na skup nije doći ni Boris Tadić, lider SDS, koji je juče napustio pregovore vlasti i opozicije.

On je novinarima rekao da je na jučerašnji sastanak došao da evropskim prijateljima direktno saopšti da je dijalog nemoguć bez učešća svih predstavnika opozicije.

Razgovori su počeli juče, a u pregovorima predstavnika vlasti i dela opozicije o izbornim uslovima posreduju predstavnici EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna. Tema današnjeg sastanka biće mediji, REM, edukacija birača, birački spiskovi i finansiranje političke kampanje.

Planom predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

U pregovorima predstavnika vlasti i dela opozicije posreduju predstavnici EP Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna.

Đukanović: „Dišemo kao jedan“

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je da je vlast apsolutno spremna da „udovolji“ opoziciji što god poželi jer joj je, kako je naveo, cilj da ima kvalitetnu opoziciju.

„Međutim, oni ne žele da izađu na izbore jer znaju da će doživeti katastrofu i ne daju nikakve konkretne predloge za izborni proces“, kazao je Đukanović.

On je rekao da opozicija koja ne dolazi na te sastanke „nema baš ništa da predloži“, dok prisutni opozicionari „imaju neku širu političku priču“.

Na opasku predsednika Nove stranke Zorana Živkovića da se zbog prisustva predstavnika EP ponašaju bolje nego inače, on je rekao da to nije tačno.

On je ocenio da je na sastanku „super atmosfera“ i „kamo sreće da je više ovakvih sastanka“.

„Sve je ekstra, dišemo kao jedan. Pravo da kažem nisam očekivao da bude ovako pozitivno - da se poželi“, ocenio je Đukanović.

Izvor: Beta, Insajder