Novi sastanak vlasti i opozicije u petak, kraj otvoren za javnost

Novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije, koji je inicirala Fondacija za otvoreno društvo, biće održan u petak, kaže za Insajder Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije. On je naveo da će tema ovog skupa biti finansiranje izborne kampanje.

Milan Antonijević

„Sastanak će biti održan ujutro, a oko 11.30 novinari će moći da postavljaju pitanja učesnicima“, kaže Antonijević.

On dodaje da će u odnosu na prošli skup sastav učesnika ostati gotovo isti, osim onih koji nisu u Beogradu, kao i da će na predstojeći sastanak doći predstavnici SPS i DSS.

„SPS je bio pozvan i na prošli skup, ali je bilo neke zabune oko mejlova“, navodi Antonijević.

Iako se nakon najavljivanja dela opozicije da će bojkotovati izbore dok se ne stvore „fer i demokratski izborni uslovi“, a zatim i izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ga za bojkot „nije briga“ činilo da je dijalog malo verovatan, ipak je došlo do konkretnih pomaka kada je prošle nedelje održan sastanak predstavnika opozicije i vlasti.

Sastanak su organizovali Fondacija za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka, a na pitanje zašto oni, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo i moderator tog sastanka Milan Antonijević rekao je da se i Fakultet i civilni sektor bave proučavanjem izbornog sistema što im daje dovoljan legitimitet da se na ovakav način organizuje otvoren razgovor o svim temema, važnim za izbore.

Na taj sastanak bili su pozvani Nebojša Stefanović, Vladimir Đukanović, Vladimir Orlić i Vladanka Malović iz Srpske napredne stranke, zatim predstavnici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i Marinika Tepić, Zoran Lutovac iz Demokratske stranke, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke, Aris Movsesijan iz Nove stranke i Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju.

Takođe su pozvani Kenan Hajdarević iz Liberalno-demokratske partije, Petar Miletić iz Pokreta slobodnih građana, Branimir Jovanović i Jasmina Karanac iz Socijademokratske partije Srbije, Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Stefan Aksović iz Dveri, Ahmedin Škrijelj i Mirza Hajdinović iz SDA.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora – osim Milana Antonijevića i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Bojan Klačar iz CeSID-a.

Opozicija postavila rok za ispunjenje uslova

Početkom ove nedelje održan je i razgovor lidera opozicije nakon čega su se usaglasili da je zajednički stav opozicije da je ostalo malo vremena da se ti uslovi ispune, ali i da će vlast biti odgovorna ukoliko ne bude izbora ili bude izbora koji to zapravo nisu, rekao je Janko Veselinović nakon sastanka.

On je tada podsetio da se u zahtevima opozicije vlastima ostavlja rok do šest do devet meseci pre izbora za stvaranje izbornih uslova, kao i da je ostalo malo vremena da to bude učinjeno.

Veselinović je odgovarajući na novinarska pitanja odgovorio da je poslednji rok da bude doneta odluka o bojkotu izbora druga polovina septembra.

Nakon održanog razgovora nijedan od učesnika nije davao izjave za medije što je bio zahtev organizatora da se u atmosferi bez novinara otvoreno govori. Ipak, iako se dogovor poštovao neposredno posle sastanka, ubrzo su usledili komentari i od predstavnika vlasti, ali i opozicije.

Tako je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao za medije da je sastanak održan iza zatvorenih vrata „upravo kako bi se izbeglo prikupljanje političkih poena“, kao i da se „kada se razgovori otvore za javnost izgubi i minimalni deo kostruktivnosti i pristojnosti“.

Međutim, pet dana nakon što je održan sastanak , a koji je zbog činjenice da je bio zatvoren za javnost izazvao različite polemike u javnosti, Đilas je poručio da on ipak „neće učestvovati na sledećim sastancima ukoliko ne budu javni“, a o tome je i pismeno obavestio Milana Antonijevića.

Potpredsednica ove stranke Marinika Tepić dodala je i da „nema izlaska na izbore dok se ne oslobode mediji“ odnosno ako „Regulatorno  telo za elektronske medije (REM) i Republička izborna komisija (RIK) ne počnu da rade svoj posao, ako se ne prekine funkcionerska kampanja, kao i propagandni rat koji režim vodi protiv svih neistomišljenika”.

S druge strane, ministru unutrašnjih poslova i predsedniku Gradskog odbora Srpske napredne stranke Nebojši Stefanoviću ovi razgovori opozicije i vlasti samo su „jasan dokaz demokratije“, dodajući ipak da se njegov stav prema delu opozicije sa kojom je razgovarao nije promenio.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, navela je i da nije bilo pritisaka na SNS da se održi sastanak sa opozicijom, kao i da je ta stranka uvek bila spremna na dijalog.

„Nadam se da neću morati da idem na taj sastanak. Ali, ako moram, ići ću“, rekla je tad premijerka.

Jedan od organizatora sastanka Milan Antonijević, najavio je da će se u avgustu nastaviti razgovori vlasti i opozicije, ističući da inicijativa za razgovor nije došla sa strane, iz međunarodne zajednice, već je to „unutrašnji proces“.

Fond za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka (FPN) u Beogradu najavili su da će nastaviti da organizuju sastanke predstavnika vlasti i opozicije o izborima a da će teme narednih razgovora biti finansiranje kampanje, pristup medijima, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.

Izvor: Insajder