Novi sukobi grčke policije sa migrantima na granici sa Turskom

Policija na grčkoj granici s Turskom koristila je u sredu uveče suzavac i vodeni top da bi odvratila stotine migranata zbijenih na turskoj strani koji su pokušali da sruše graničnu ogradu i uđu u Grčku.

Sukobi migranata i graničara kod mesta Pazarkule na grčko-turskoj granici u martu 2020 Foto: AP Photo/Betaphoto

Sinoćnji sukobi dogodili su se u blizini graničnog prelaza Kastanjes.

Grčka policija saopštila je da su turske vlasti takođe ispale suzavac, ali gađajući grčke snage, a migranti su kasnije zapalili vatru na turskoj strani ograde.

Slični sukobi dogodili su se u noći između utorka i srede, nakon što je oko 500 migranata pokušalo da sruši graničnu ogradu i uđe u Grčku. Sukobi su počeli u dva sata posle ponoći i trajali su dva sata,

Procenjuje se da je oko 2.000 migranata utaboreno s turske strane granice, i to već nedeljama, od kada je Turska proglasila svoju granicu prema Evropi otvorenom i podstakla migrante i izbeglice koji žive u Turskoj da pokušaju da pređu u Grčku.

Desetine hiljada ljudi uputile su se ka granici uprkos insistiranju Grčke da njena istočna granica s Turskom, koja je i spoljna granica EU, ostaje zatvorena.

Turska je u sredu izjavila da zatvara svojih šest kopnenih i morskih graničnih prelaza s Grčkom i Bugarskom u nastojanju da obuzda širenje novog koronavirusa.

Međutim, visoki turski zvaničnik rekao je da ta mera ne znači da Ankara odustaje od svoje politike da migranti napuste Tursku. Granice su krcate ljudima, a ne robom za prevoz, dodao je jedan zvaničnik.

Nasilje na granici dogodilo se nekoliko sati pošto je Erdogan održao video-konferenciju s liderima Francuske, Nemačke i Velike Britanije o migrantskoj krizi. Nije poznato šta je postignuto u tom razgovoru.

Više od 9.300 migranata i izbeglica je ove godine stiglo u Grčku, uglavnom na istočna ostrva, iz Turske.

Izvor: Beta