Novi tužilac Suda za zločine na Kosovu, očekuju se i prve optužnice

Dva meseca nakon što je Dejvid Švendimen napustio poziciju glavnog tužioca Specijalnog suda za Kosovo, imenovan je njegov naslednik - američki pravnik Džek Smit. Direktan povod za formiranje ovog suda je izveštaj Dika Martija, izvestioca Saveta Evrope o zločinima koje su počini pripadnici OVK. Izveštaj je međutim završen još 2011, a posle brojnih političkih otpora na samom Kosovu, sud je konačno formiran u januaru 2017. Do sada međutim nije podignuta nijedna optužnica. 

Džek Smit, novi tužilac za zločine na Kosovu

Džek Smit će zameniti Dejvida Švendimana kome je krajem marta istekao ugovor s vladom SAD na osnovu kojeg je radio kao tužilac suda. U saopštenju suda se navodi da Smit "ima iskustva u istragama o visoko pozicioniranim funkcionerima, kao i u medjunarodnim krivičnim istragama".

"Počašćen sam i srećan da je pred mene postavljen ovaj izazov i radujem se što ću da nastavim istragu", izjavio je Smit.

Kako je zvanično najavljeno, sud za zločine OVK će "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope... od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson. Pre odlaska s te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Pre Dika Martija o zločinima OVK je u svojim memeorima pisala bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, koja je otkrila da tužilaštvo Haškog tribunala ima saznanja o masovnim kidnapovanjima krajem i posle rata na Kosovu.

Analiziramo oko 700.000 strana

O tome kakav posao čeka novog tužioca slikovito govori podatak koji je izneo njegov prethodnik Dejvid Švendimen pred sam kraj mandata. On je u martu ove godine rekao da Specijalizovano tužilaštvo u ovom trenutku analizira i procenjuje oko 700.000 stranica dokumentacije.

„Dokumentaciju čini oko 70.000 dokumenata, uz nekih 6.000 povezanih predmeta - video snimaka, fotografija, transkripata i ostalih materijala sakupljenih tokom istrage do današnjeg dana," rekao sada već bivši tužilac ovog tužilaštva Dejvid Švendiman.

Iako se zbog nedorešenosti spekulisalo o razlozima odlaska Švendimena sa ove funkcije, sudeći po njegovim izjavama istrage su već odmakle ali ne dovoljno da bi se podigla prva optužnica za vreme njegovog mandata.On je izrazio i razočaranje što "neće biti u prilici da završi zadatak za koji je imao čast da mu bude dodeljen". Tada je rekao i da je njegov odlazak samo "promena u osoblju", a ne promena u" fokusu ili predanosti, niti je promena u politici, ili predanosti SAD."

 „Tužilaštvo ide napred ka ispunjavanju zadatka“

Predsednica suda za zločine OVK u Hagu Ekaterina Trendafilova izjavila je da je "sigurna" da će, posle današnjeg imenovanja američkog pravnika Džeka Smita za glavnog tužioca tog suda, tužilaštvo početi da ispunjava svoj manadat.

Čestitajući Smitu izbor, Trendafilova je, pisanoj izjavi dostavljenoj Beti, navela da je "uverena da će se njegovo bogato iskustvo u krivičnim istragama i gonjenju, kako u SAD, tako i u međunarodnom okruženju, pokazati presudnim za ispunjenje mandata" tužilaštva.

"Radujem se uspostavljanju produktivne saradnje sa gospodinom Smitom i sigurna sam da će tužilaštvo ići napred ka ispunjenju svog mandata", podvukla je Trendafilova.

Nagrađivani tužilac

Džek Smit na dužnost glavnog tužioca suda za zločine OVK dolazi s položaja rukovodioca pravne službe Bolničkog udruženja SAD, najvećeg nevladinog pružaoca zdravstvenih usluga u Sjedinjenim Državama.

Smit je od 2008. do 2010. bio koordinator istraga u stalnom Medjunarodnom krivičnom sudu u Hagu, gde je "bio zadužen za osetljive istrage nad stranim vladinim službenicima i pripadnicima paravojnih milicija osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid".

"Od 2010. do 2015. Smit je radio kao rukovodilac Odeljenja za javnu odgovornost pri američkom Ministarstvu pravde i nadgledao sudjenja za komplikovane predmete javne korupcije širom SAD", piše u saopštenju suda.

Smit je potom bio i savezni tužilac u američkoj državi Tenesi, a radio je i u kancelariji saveznog tužioca u Njujorku.

U Njujorku je "rukovodio ekipom od oko stotinu tužilaca" u suzbijanju "javne korupcije, terorizma, krvnih delikata i organizovanih bandi, privrednog kriminala i složenih finansijskih zloupotreba".

Za svoj rad, po saopštenju, dobio je više nagrada u SAD.

Izvor: Beta, Insajder