Novinarka Suzana Trninić: Pitaću i po sto puta dok ne dobijem odgovor (VIDEO)

Suzana Trninić se nakon skoro dve godine pauze vraća pred kamere, i to kao voditeljka Insajder debate koja će biti emitovana na TV N1 večeras u 21 čas. „Pitaću i po sto puta dok ne dobijem odgovor“, poručuje Trninić u današnjem gostovanju na N1. Tema nove epizode Debate je šta građani biraju na predstojećim izborima, ali kako ona kaže – odmah je naišla na prepreku jer ni predstavnici vlasti ni opozicije nisu prihvatili razgovor na tu temu.

Suzana Trninić / Foto: Insajder

„Nadam se da ćemo u narednim emisijama imati prilike da imamo one koji učestvuju u izbornoj trci. Pa ne može da se priča o izborima bez igrača koji su u izbornoj trci, i onih koji hoće da izađu na izbore, i onih koji ih bojkotuju“, rekla je Trninić.

Navodi da predstavnici vlasti nisu odgovarali na pozive i poruke, a da je sa predstavnicima opozicije problem bio drugačiji.

„Odgovarali su na poruke, ali je to jako dugo trajalo... To naše razjašnjavanje – zašto bi oni uopšte trebalo da dođu i zašto bih ja uopšte njih pitala i sa kim bi oni trebalo da budu u toj emisiji.... Ali ja ću večeras o tome razgovarati sa ljudima koji mogu iz tog jednog pravog ugla da nam daju sve te odgovore na pitanja koja bi trebalo da postavimo... I da odgovorimo na ono što su standardi te debate i što su standardi Insajdera“, poručuje novinarka.

Gosti večerašnje debate su Srđan Bogosavljević, istraživač javnog mnjenja i Vojislav Žanetić, marketinški stručnjak.

„Ne počinjem ja ništa ispočetka, Insajder ima kilometražu, i sad samo moram da se uklopim u ’voz’ koji je Insajder. Moramo da se držimo onoga što su ljudi godinama gradili. Naša najveća greška je što se ne gleda kilometraža, što se ne gleda ko su i šta su pre pet ili 10 godina bili oni koji se predstavljaju kao nezavisni novinari ili kao oni koji podržavaju vlast. Koji su njihovi rezultati? Kakav je njihov minuli rad? Nema više minulog rada, danas je dovoljno da izađete na ulicu i da kažete ’Ua, Vučiću’ i odmah ste nezavisni ekspert, nezavisni novinar“, ističe Trninić.

U tom smislu smatra da i novinari moraju da menjaju situaciju.

„Da ne kukamo kako su nam ove ili one stvari teške, kako nam je ovo ili ono neprihvatljivo, nego da svako u malom napravi promenu. Ja stvarno iskreno verujem otkad sam počela da radim ovaj posao i ne odustajem od toga – da male stvari mogu da naprave velike promene. Verujem da je neophodno da se mediji profesionalnije i odgovornije odnose prema temama koje obrađuju. Ne može komercijala da bude baš svuda, ne možemo da se bavimo samo komercijalnim stvarima, a da od građana očekujemo da bez ikakvih političkih emisija, debata, da nekako sami odlučuju tako što sede na Fejsbuku i Tviteru. Nije novinarstvo samo posao, postoji odgovornost za ono što su rezultati tvog rada“, poručuje Trninić.

Nakon 23 godine bavljenja novinarstvom, kaže da je toliko izbornih procesa pratila, ali da se sada govori o elementarnim stvarima.

„Koliko vremena dobiju oni koji izlaze na izbore, toliko vremena treba da dobiju i oni koji zagovaraju bojkot zato što građani zaslužuju da čuju i šta je bojkot i zašto bojkot, jer sigurno postoje jaki razlozi za bojkot. Mislim da je svako sposoban da na kraju u stomaku prepozna šta bi trebalo da uradi. Zaista mislim da građani mogu da procene šta je za njih najbolje“, zaključuje voditeljka Insajder debate.

Šta Srbija želi kada bira na izborima? Šta je politička ponuda – i za izbore i za njihov bojkot? Ima li izbora bez slobodnih medija? O tome večeras u novoj epizodi Insajder debate, sa novom voditeljkom. TV N1, 21 čas.

Izvor: N1, Insajder