Novinarska udruženja: Javni servis Kosova srpskog novinara pretvara u metu ekstremista

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije su osudili postupak Radio-televizije Kosova, koja je u nepotpisanom tekstu na albanskom jeziku optužila više kosovskih Srba, među kojima i "poznatog novinara iz Gračanice s inicijalima B.N.", za špijunažu u korist Rusije.

Udruženja su ocenila da se takvim pisanjem u životnu opasnost ne dovodi samo novinar B.N, "već i grupa ljudi koja je bez ikakvih dokaza fotografijama, imenom i prezimenom, označena za ruske špijune".

"Tražimo od kosovske medijske zajednice, profesionalnih udruženja, Saveta za štampu... da hitno reaguju na ovakvo pisanje javnog servisa, čiji su tekst preuzeli i drugi albanski mediji na Kosovu. Tražimo da ovaj tekst bude povučen sa internet strana RTK i iz ostalih medija koji su ga preneli, a da se profesionalne organizacije, sudovi časti i Savet za štampu izjasne o odgovornosti urednika za objavljivanje ovakvog sadržaja", navodi se u saopštenju.

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić naveo je da je zabrinjavajuća činjenica da je tekst kojim se Srbi na Kosovu pretvaraju u mete ekstremista objavio javni servis Kosova.

„Nije nista novo da pojedini mediji na Kosovu objavljuju razne lažne, neproverene i tendenciozne informacije i to uglavnom rade nekakvi portali koji nikome ni za šta ne odgovaraju. Međutim, s obzirom na to da ovo dolazi iz javnog servisa Kosova, to je već nešto što je jako zabrinjavajuće. Ovo je poziv na linč i poziv na ubistvo jer proglašavanje bilo kog Srbina na Kosovu za ruskog špijuna je pretvaranje tog čoveka u metu ekstremista i ekstremističkih grupa“, piše u sopštenju predsednika Društva novinara KiM.

I ovo udruženje i UNS očekuju da će se Misija OEBS-a na Kosovu i ostali međunarodni predstavnici javno oglasiti povodom pisanja RTK.

Novinarska udruženja su podsetila da je lažna vest o utapanju dva albanska dečaka u reci Ibar, koju je objavio RTK, bila pokretač nasilja nad Srbima u martu 2004. i da je sedam srpskih novinara i medijskih radnika ubijeno i nestalo na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000, a da odgovorni za ta dela nisu nađeni.

Nerešenim slučajevima kidnapovanja i ubistava novinara na Kosovu Insajder se bavio u emisiji Insajder bez ograničenja Spomenik istini. Na Kosovu je pre, tokom i nakon rata kidnapovano ili ubijeno 12 novinara, i Srba i Albanaca.

Međuetničke razlike koje i danas postoje na Kosovu dovele su do toga da se o ubijenim i kidnapovanim novinarima govori samo na osnovu etničke pripadnosti, a slučajevi ostaju u fiokama.

Pogledaje emisiju Spomenik istini.