Novinarska udruženja: Nacrt medijske strategije je nelegitiman dokument

Više novinarskih i medijskih udruženja ocenilo je danas da je Nacrt strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, "nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva" i upozorilo na nameru Ministarstva kulture i informisanja da taj dokument "nametne medijskoj zajednici".

Mediji, ilustracija

Udruženja su u saopštenju ocenila da je "neprihvatljivo" da se dokument koji bi, kako se navodi, u značajnoj meri trebalo da odredi sudbinu novinara, medija i medijskih sloboda u narednih pet godina, pa i duže, "suprotno demokratskoj proceduri, donosi bez jasne metodologije, široke participativnosti, ali i bez predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja".

"Iskoristićemo sva demokratska sredstva da se tome suprotstavimo i javnosti ponudimo svoje viđenje nove medijske regulative, posebno zabrinuti najavom državnog sekretara Aleksandra Gajovića o povratku države u medijsko vlasništvo. Takvo retrogradno rešenje može imati dramatično negativne posledice na medijsku scenu, već suočenu sa veoma ozbiljnim problemima i dodatno će ugroziti medijske slobode i medijski pluralizam", piše u saopštenju.

Udruženja su izrazila uverenje da Nacrt strategije, "zasnovan na interesima vlasti, a ne struke i javnog interesa građana", neće biti moguće suštinski izmeniti tokom javne rasprave.

"Najbolji izlaz iz novonastale situacije bilo bi formiranje nove radne grupe sa osobama visokog profesionalnog i moralnog integriteta, medijskim stručnjacima i predstavnicima relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i organizacija civilnog društva, kao zastupnika interesa građana u ovom procesu", ocenila su udruženja.

Saopštenje su potpisali Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija (ASMEDI), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Poslovno udruženje Lokal pres.

Državni sekretar za informisanje Aleksadar Gajović izjavio je ranije da se uskoro očekuje javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, ali i da će se država "normativno i vlasnički vratiti u medije, ukoliko to bude javni interes građana Srbije".

Nacrt strategije o kome bi trebalo da se povede javna rasrava još nije predstavljen javnosti.

Inače, iz radne grupe za pisanje Medijske strategije izašla su pojedina novinarska udruženja i medijske organizacije, baš zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za novog državnog sekretara za informisanjeGajović, bivši urednik “Ilustrovane politike”, u oktobru prošle godine izjavio je da “žene nisu sposobne da budu na čelu države”.

Nekadašnja predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) i novinarka Ljiljana Smajlović pva je podnela na mesto člana radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za izradu nove medijske strategije.

Zbog Gajovićevog imenovanja iz Radne grupe za izradu medijske strategije prvo je izašla predstavnica Udruženja novinara Srbije, potom Asocijacije medija i Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i Asocijacije onlajn medija. Naknadno je radnu grupu napustilo još nekoliko članova.

Ministar informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da to zbog čega su neki od njih istupili nisu razlozi koji se tiču uslova za izradu medijske strategije i dodao da je ministarstvo i dalje otvoreno za sve vrste sugestija i poziva sve da se priključe.

Izvor: Beta, Insajder