Novinarska udruženja: Pokušaj zastrašivanja, pojedince na protestima fotografišu tajne službe

Novinarska i medijska udruženja i organizacije osudila su danas postupak šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića, koji je javno prikazao fotografije više građana učesnika na uličnim protestima, među kojima i novinara Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića i novinarke Antonele Rihe, kao i Luke Višnjića, sina novinarke Olje Bećković.

"Pokušajem da prikaže naše kolege i sugrađane delom nekakve zavere koja navodno stoji iza protesta, i kako tvrde provladini mediji, preti da nasilno sruši ustavni poredak, Martinović im je doslovno iscrtao mete na čelu", piše u saopštenju nekoliko uduženja.

U saopštenju se podseća da su navedeni novinari, kao i mnoge javne ličnosti i aktivisti koji su takodje učestvovali u protestima, u više navrata bili meta sličnih napada u tabloidima, nakon čega su neki od njih dobijali pretnje smrću.

"Martinovićev postupak smatramo neuporedivo opasnijim jer dolazi od šefa poslaničke grupe vladajuće partije i izvršen je u Narodnoj skupštini, instituciji od ključnog značaja za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji, a potom i u Upitniku centralnoj večernjoj emisiji Javnog servisa Srbije", piše u saopštenju.

Udruženja konstatuju i da je napad došao na 18. godišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

"Paralele koje se mogu povući između devedesetih i vremena u kome živimo su brojne i jezive. Zato zahtevamo od poslanika skupštine, naročito onih iz SNS, da odmah nedvosmisleno osude i oštro sankcionišu Martinovićev napad, a od Tužilaštva da bez odlaganja utvrdi da li u njemu ima elemenata krivičnog dela", dodala su udruženja.

Oni su apelovali na javnost da se pridruži u odbrani prava svih građana da otvoreno iskažu svoje neslaganje sa bilo čim, a posebno sa "izrazito antidemokratskim postupanjem vladajućih strukura, bez straha da će njihovo prisustvo na protestima beležiti i fotografisati tajne službe, a javno prokazivati narodni poslanici".

"Ovo njihovo pravo ne samo da je neotuđivo, nego predstavlja i bazičnu tekovinu slobodnog demokratskog društva", navela su udruženja.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Slavko Ćuruvija fondacija i Lokal pres.

Šutanovac: Pokušaj zastrašivanja

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je danas da je nedopustivo to što je funkcioner Srpske napredne stranke javno prikazao fotografije dece pojedinih političkih funkcionera i novinara sa protesta u Beogradu i da to predstavlja pokušaj zastrašivanja.

"Očigledno je da režim želi po modelu diktatura da uplaši kako roditelje tako i decu koja su danas na ulicama kako Beograda tako i nekoliko gradova širom Srbije. Targetirati omladinu i prikazivati u medijima njihova lica i optuživati da oni ruše sistem i da su protiv režima je nešto što je potpuno nedozvoljeno u demokratski uređenim državama", rekao je Šutanovac agenciji Beta.

Kako je dodao, vlast umesto da nalazi rešenje i odgovore na zahteve mladih koji protestuju, pribegava metodama kakve su postojale u nekim komunističkim društvima.

"Fali samo Goli otok ne bi li se srpska mladost predstavila negde gde je daleko od mogućnosti da protestuje protiv loše vlasti", dodao je Šutanovac.

On je ocenio da im je očigledno najvažnija puka vlast i da ih ne interesuje da li će neko imati bilo kakve posledice zbog toga što mu je objavljena fotografija sa mirnih demonstracija protiv lošeg režima.

Upitan za fotografiju na kojoj je on, Šutanovac je rekao da je ta fotografija snimljena prošle godine na jednom od protesta u Hercegovačkoj ulici u Beogradu gde su u noći između 24. i 25. aprila prošle godine ljudi sa fantomkama porušili nekoliko objekata.

Živković: SNS odgovoran ako se nešto desi nekom detetu

Lider Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da će smatrati direktno odgovornim funkcionere Srpske napredne stranke i premijera Aleksandra Vučića ako se bilo šta desi nekom od dece na protestu, pa i njegovom detetu, čije su fotografije javno objavljene.

"To je stavljanje targeta, mete toj deci na leđa", naveo je Živković.

On ukazuje da je fotografije prvo objavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pa potom Martinović u parlamentu na konferenciji za novinare, a zatim i u emisiji na javnom medijskom servisu.

"Te fotografije iz bilo kog da su izvora su nedopuštene za javno objavljivanje, posebno ne uz hrpu laži koje su i Stefanović i Martinović rekli uz to", rekao je Živković.

On je naveo i da je upozorio nadležne organe na to što se desilo i na nezakonito ponašanje ministra i Martinovića.

"Njih dvojicu i njihovog šefa ću smatrati lično odgovornima, ako se bilo šta desi bilo kom detetu na tom protestu, pa i mom detetu", upozorio je Živković.