Novinarska udruženja: Policija hitno da otkrije ko je i zašto obio stan novinarke Krika

Više novinarskih i medijskih udruženja izrazilo je zabrinutost zbog obijanja stana novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korucije (KRIK) Dragane Pećo.

NUNS i NDNV

Oni traže od policije i tužilaštva da hitno rasvetle okolnosti tog slučaja i predstave ih javnosti.

Udruženja su u saopštenju ocenila da je reč o pokušaju zastrašivanja novinarke "imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istraživačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći".

"Ovo je samo poslednji u nizu sličnih događaja koji su proteklih nedelja uznemirili javnost, počev od napada na novinare tokom predsedničke inauguracije u Beogradu i vređanja i pretnji novinarima u niškom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Mariji Vučić", navodi se u saopštenju čiji su potpisnici Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija medija.

Isto zahteva i UNS.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas policiju da hitno otkrije ko je i s kojim motivima obio stan novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Dragane Pećo.

"S obzirom na činjenicu da je koleginici Pećo stan obijen, stvari ispreturane, a da nije primećeno da nešto nedostaje, mora se ispitati da li je u pitanju zastrašivanje novinara, imajući u vidu teme koje ova novinarka i portal KRIK istražuju", navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS je podsetio da ta novinarka KRIK-a piše o slučajevima koji se tiču kriminala i korupcije za taj istraživački portal.

"UNS traži da policija i tužilaštvo ovaj slučaj vode kao prioritetan i u skladu s tim što pre obaveste Draganu Pećo i javnost o rezultatima istrage", dodaje se.

Portal KRIK-a je, takođe, naveo da je njihova novinarka uplašena i da očekuje da provalnici budu što pre otkriveni.

Novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK Dragani Pećo juče je obijen i ispreturan stan. Iz njega ništa nije ukradeno, a slučaj je prijavljen policiji.

Izvor: Beta