Novinarska udruženja traže od policije: Osigurati bezbedno radno okruženje za izveštače

Novinarska udruženja – NUNS, UNS, NDNV i ANEM – osudila su napade na novinare i medijske radnike tokom protesta i zahtevaju od policije da im obezbedi bezbednost prilikom izveštavanja. U zajedničkom saopštenju UNS-a i ANEM-a se navodi da je primetno da je izostala reakcija Ministarstva kulture i informisanja, Zaštitnika građana, Tužilaštva, kabineta predsednice Vlade i predsednika Srbije za koje, kako se navodi, očekuju da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Policija obezbeđuje Skupštinu Srbije, protest u Beogradu

NUNS i SafeJournalists su saopštenju naveli da su prve večeri protesta demonstranti fizički napali dva snimatelja, da je jedna novinarka udarena pendrekom, a policija je novinarima zabranila da snimaju nasilje tokom uličnih protesta u Beogradu. Kako su naveli, dvojicu snimatelja novinske agencije Tanjug fizički su napali demonstranti, policajci u civilu pokušali su da spreče novinarku TV N1 Jelenu Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića da snime kako policajci tuku demonstranta u parku ispred Predsedništva Srbije, a policija je sprečila Milicu Božinović, novinarku portala Nova.rs da pomogne povređenom muškarcu, kada je i dobila udarac pendrekom.

„Policija je koristila prekomernu silu prema građanima, neki demonstranti su bili nasilni i u tako ekstremnim okolnostima napadnuti su novinari. Pozivamo policiju da obrate pažnju i zaštite medijske ekipe, a naše kolege da nose vidna novinarska obeležja i izbegavaju situacije koje mogu da ugroze njihovu bezbednost”, rekao je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

SafeJournalists, mreža koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje svako nasilje nad novinarima i pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u zahtevima upućenim srpskim vlastima, navedeno je u saopštenju NUNS.

„U skladu sa svojim mandatom, policija mora da osigura bezbedno radno okruženje za novinare i mora da utvrdi ko je i zašto prekršio njihova prava tokom protesta. Mora da utvrdi da li su prekoračena ovlašćenja policije i ako jesu, procesuira odgovorne osobe”, navode Safejournalist, uz podsećanje da je svaki napad na novinare – napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

UNS podseća da su osim novinara Beta, koji je zadobio najveće povrede, juče napadnuti novinarke i novinari portala Nova.rs. Ovaj portal je izvestio da je policija fizički napala Marka Radonjića, a da mu je kasnije pretila privođenjem, iako je rekao da je novinar.

Novinarke Nova.rs Milicu Božinović i Natašu Latković napala je policija tokom izveštavanja. Božinovićevu je policija udarila pendrekom po prstima i izbila joj telefone iz ruke, a Latkovićevoj je bacila novinarsku legitimaciju. Obe novinarke su rekle pripadnicima policije da su na novinarskom zadatku, javio je ovaj portal.

Ekipi Radio-televizije Srbije je u Novom Sadu polomljena kamera, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću povređena ruka. U Nišu je snimatelj RTS-a Ivan Stambolić pogođen u glavu flašom ili limenkom, a kamera je polivena, podseća UNS.

UNS je pozdravio solidarnost novinara „Južnih vesti“, koji su po izveštaju RTS-a, odbranile ekipu njihovog dopisništva od daljih napada.

UNS navodi i da je nedopustiv napad na zgradu Radio-televizije Vojvodine na koju su, tokom protesta u Novom Sadu, demonstranti bacali limenke, flaše i topovske udare, a razbijeno je i staklo na ulazu zgrade javnog servisa.

I Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je izrazilo „veliku zabrinutost za bezbednost kolega novinara, snimatelja i ostalih medijskih radnika, koji već dva dana za redom izveštavaju sa demonstracija u Beogradu i drugim gradovima”.

„Nedopustivo je da novinari trpe fizičko nasilje, napade i da im se uništava opreme”, naveli su.

NDNV je apelovao na demonstrante, policiju, žandarmeriju i ostale učesnike protesta, da zaštite novinare i omoguće im da rade svoj posao.

U zajedničkom saopštenju UNS-a i ANEM-a se ističe da su napadi na novinare i snimatelje primeri su nedopustivog ponašanja koje mora biti nedvosmisleno osuđeno od strane svih ključnih aktera i institucija u našoj zemlji. Omogućavanje elementarnog prava na rad i bezbednost tokom izveštavanje javnosti treba da budu prioriteti i principi koje će svi nedvosmisleno braniti bez obzira na političke afinitete.

„Ulični napadi na predstavnike medije ne razlikuju se mnogo od verbalne agresije advokata odbrane prema prisutnim predstavnicima Komisije za istraživanja ubistva novinara koja je iskazana na sednici Apelacionog suda povodom suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije. To je dokaz više da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare ne sme da bude tolerisana jer će pre ili kasnije proizvesti tragične konsekvence”, piše u saopštenju UNS-a i ANEM-a.

Izvor: Beta, Insajder