Novine i portal Vranjske od danas ne postoje

Novine Vranjske u štampanom i elektronskom izdanju, kao i portal Vranjske, od danas ne postoje, potvrđeno je Insajderu u redakciji ove medijske kuće. Kako navode, Vukašin Obradović, vlasnik Vranjskih je ovu odluku doneo zbog finansijskih i političkih pritisaka.

Vranjske, logo

Poreska i druge inspekcije već nedeljama borave u Vranjskim, a kompanija koja izdaje nedeljnik mora u stečaj.

Vranjske izlaze već 23 godine. Ukupno je do sada štampano 1.069 brojeva.

Tužba PIO Fonda

Sredinom jula, redakcija nedeljnika Vranjske je objavila da bi mogla da bude iseljena iz kancelarija u kojima je već 15 godina, pošto ih je vlasnik prostorija PIO fond tužio zbog neizmirenih kirija, a tužbom traži i da se isele. Redakcija Vranjskih u zvaničnom saopštenju tvrdi da su u trenutku podnošenja tužbe izmirili sva dugovanja prema Fondu PIO.

U saopštenju se navodi i da tužba PIO Fond-a samo poslednji primer pritisaka kojima su ove novine izložene, kako se navodi, od kada je Srpska napredna stranke preuzela vlast u Vranju.

Nakon toga,  "Vranjske" i "OK Radio" su saopštili i da neće iskoristiti sredstva koja su im dodeljena na konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja Grada Vranja za ovu godinu.

Rešenjem, koje je potpisao gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, od 15 miliona dinara "Vranjskim" je dodeljeno 150.000, a "OK Radiju" ukupno 200.000 dinara.

Glavni i odgovorni urednik Vranjskih i nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović u izjavi za Insajder rekao je da je projektno finansiranje medija u Srbiji postao način finansiranja partijskih glasila, a da su nepravilnosti u radu komisija za dodeljivanje sredstava samo “deo folklora”.

Protest zbog raspodele sredstava vranjskim medijima tada su izrazila i udruženja novinara - Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Izvor: Beta, Insajder