NUNS i NDNV: Pretnje Sejdinoviću deo atmosfere nasilja koju kreira vlast

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da su pretnje upućene predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću deo atmosfere nasilja koju kreira vlast i da su ti napadi kulminirali nakon izjava šefa Poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića.

NUNS i NDNV

"Upozoravamo da neadekvatna reakcija na napade na novinare može da se čita jedino i samo kao podsticaj zastrašivanju i nasilju", naveli su u saopštenju NUNS i NDNV.

Dva medijska udruženja dodala su da je Sejdinović u protekla dva dana putem društvenih mreža dobio veliki broj pretećih i uvredljivih poruka, među kojima se nalaze i one koje se mogu smatrati ozbiljnom pretnjom smrću.

"NUNS i NDNV smatraju da potpunu odgovornost za rast nasilja i atmosferu straha u zemlji snosi vlast, koja je nastupom Martinovića i zvanično otvorila sezonu lova na one koje prepoznaje kao svoje protivnike, uključujući tu i njihovu decu", navodi se u saopštenju. 

Sinoć je završen 12. Protest protiv diktature: Zbog praznika tek nekoliko stotina okupljenih

Poruke su počele da pristižu nakon svojevrsnog poziva na linč Sejdinovića, objavljenog na Fejsbuk stranici "Narod protiv obojene revolucije" i u kojem se, između ostalog, navodi da je on jedan od organizatora masovnih protesta u Srbiji, kao i posle sličnih napisa u režimskim medijima i izjava funkcionera SNS-a Aleksandra Martinovića.

NUNS i NDNV podsećaju da su te pretnje samo nastavak zastrašivanja kojem su u poslednje vreme izloženi novinari i pojedine javne ličnosti i da su one prijavljene MUP-u Srbije i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prema Sporazumu o saradnji i podizanju bezbednosti novinara koji su potpisali Policija, Tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja.

Nadležni državni organi pokazuju veliku efikasnost kada su na meti pretnji predstavnici vlasti, a kada su na meti "protivnici vlasti" počinioci se ne sankcionišu, navela su novinarska udruženja.

Na desetine uvreda i pretnji novinaru Nedimu Sejdinoviću

Pošto je 12. aprila na svom privatnom Fejsbuk profilu objavio fotografiju žute patke, simbola "Ne davimo Beograd", uz poruku "Srećan Veliki patak svima koji slave", predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović dobio je na desetine uvreda i pretnji, koje je prijavio Policiji i Tužilaštvu, javlja Cenzolovka.

Među brojnim psovkama, pretnjama i optužbama, Sejdinovića nazivaju "balijom", "muslimanom", "autonomašem", a navodi se i da je "soroševac" i da se sprda s hrišćanskim praznikom.

Sejdinović kaže da je veoma iznenađen porukama koje mu pristižu i da je njegov post bio bezazlena šala.

"Ja sam aludirao na žutu patkicu koja je simbol protesta 'Ne davimo Beograd' i smatrao da je to jedna benigna šala koja ne bi trebalo da uvredi nekoga", objašnjava Sejdinović.

Ipak, on ne misli da je to suštinski razlog za ovakve pretnje, već samo povod.

Pretnje su, naime, počele da pristižu nakon što je neko printskrinovao njegov post na Fejsbuku i objavio na stranici "Narod protiv obojene revolucije", uz poruku "Evo ko protestuje".

"Na toj stranici su me opet doveli u vezu s protestima, kao što su to nekad ranije radili tabloidi, kao što je to na kraju krajeva pre neki dan uradio i Aleksandar Martinović iz SNS-a. Bez obzira na to što je ovo povod, uzrok je suštinski vezan za same demonstracije i posledica je otvorenog lova na veštice, koji je Martinović otvorio na mene i još neke ljude, prozivajući nas što smo bili na protestima", ukazao je Sejdinović.

Izvor: Beta, Cenzolovka