NUNS i UNS osudili napade na novinare

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili su danas napade na novinare tokom skupa pristalica Aleksandra Vučića.

NUNS ilustracija

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije protestuje zbog napada i ometanja novinara tokom današnjih okupljanja i dešavanja u vezi sa inauguracijom novog predsednika Republike Srbije, navodi se u saopštenju NUNS. 

Fondacija Slavko Ćuruvija osudila napade na novinare u Beogradu

Fondacija "Slavko Ćuruvija" najoštrije je osudila "verbalne i fizičke napade" kojima su danas u Beogradu bili izloženi novinari prilikom izveštavanja o okupljanjima gradjana povodom polaganja predsedničke zakletve Aleksandra Vučića.

U saopštenju se navodi da su bili napadnutu novinari "Danasa, Insajdera, Radio Bograda i portala Vajs i da je "u pitanju najveći broj napada na novinare zabeležen u jednom danu u Srbiji poslednjih godina".

Fondacija ukazuje i da je "brza i efikasna reakcija policije i tužilaštva jedini odgovarajući način da se država izjasni o današnjim dogadjajima i javnosti Srbije odgovori na jednostavno pitanje: da li sutra treba da se plašimo više nego danas?" 

Dodaje se i da su prema svedočenju novinara Insajdera i Vajsa, napadači na upozorenje novinara da će zvati policiju, odgovorili sa "Policija vam ne može pomoći" 

NUNS posebno protestuje zbog neadekvatnog ponašanja policije koja ne samo da nije obezbedila uslove za nesmetan rad novinarskih ekipa već su njeni pripadnici i sami učestvovali u sprečavanju novinara da izveštavaju o događaju od najvišeg javnog interesa.

Novinarku dnevnika Danas Lidiju Valtner brutalno su napali aktivisti Srpske napredne stranke i pripadnici policije u civilu.

Još jedan incident se, prena saopštenju NJUNS-a, dogodio nekoliko sati ranije, u podzemnom tunelu na Terazijama, kada su se pristalice Aleksandra Vučića sukobile sa njegovim protivnicima. Desetak muškaraca napravilo je kordon na izlazu. Na pitanje novinara odakle su i koga predstavljaju, odgurnuli su novinarku Radija Beograd i izbili joj diktafon. Prisutni policajci na to nisu reagovali.

Kako je Radio Beograd potvrdio UNS-u, njihovu novinarku odgurnuli su i izbili joj diktafon u Terazijskom prolazu kada je, na mestu sukoba dve grupe, pokušala da sazna odakle su i koga predstavljaju.

I Udruženje novinara Srbije je najoštrije osudilo fizički nasrtaj na novinarku lista Danas Lidiju Valtner  i tražilo od nadležnih da pronađu i kazne odgovorne.

UNS je pozvao nadležne da pronađu i kazne osobe koje su onemogućile novinarku Danasa da izveštava sa skupa i fizički je napali.

Udruženje novinara Srbije je osudilo kao "nedopustive" pretnje novinarskoj ekipi portala VICE Srbija i novinarki produkcije Insajder, kao i odgurivanje novinarke Radio Beograda na današnjem skupu pristalica Aleksandra Vučića u Beogradu.

UNS je u saopštenju zatražio od nadležnih organa da nađu odgovorne za napad na novinare.

Tokom današnjeg skupa podrške Aleksandru Vučiću verbalno uz pretnje napadnuti su i novinari i fotograf VICE i Insajdera koji su hteli da fotografišu grupu krupnih momaka koji su pravili incidente ispred Skupštine Srbije.