NUNS: Opasne učestale pretnje novinarima; Tužilaštvo: Postupamo po prijavama

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je danas da su najnovije pretnje novinarima posledica atmosfere koju stvara vlast, ali i pojedini mediji. U Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal za Insajder navode da postupaju po svim prijavama zbog pretnji novinarima.

NUNS ilustracija

U saopštenju NUNS-a se navodi da se podela na „patriote“ i „strane plaćenike“ i javno etiketiranje novinara vrlo brzo pretvara u pretnje, govor mržnje i brojanje krvnih zrnaca po nacionalnoj osnovi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je nadležne organe, Policiju, tužilaštva i sudove da energičnim delovanjem spreče ne samo ugrožavanje bezbednosti novinara, već i teže posledice koje mogu proisteći iz ovakvog društvenog konteksta.

NUNS je apelovao i na predstavnike vlasti, pre svih na premijera Aleksandra Vučića i njegove najbliže saradnike, da pokažu više tolerancije i suzdržanosti prema novinarima i tako doprinesu povećanju njihove bezbednosti.

U anonimnom pismu koje je danas stiglo na adresu Nezavisnog društva novinara Vojvodine upućene su otvorene pretnje smrću predsedniku i uredniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću i Dinku Gruhonjiću, kao i njihovim porodicama.

Pre nekoliko dana, Nedimu Sejdinoviću, kao i novinaru BIRN-a Slobodanu Georgievu, upućene su brojne pretnje putem društvenih mreža, o čemu su NUNS i NDNV obavestili Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Tužilaštvo za Insajder

U Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal za Insajder navode da su od NUNS-a tražili i dobili dopunu prijave podnete zbog pretnji novinarima Nedimu Sejdinoviću i Slobodanu Georgievu, nakon čega nastavljaju s postupanjem.

U Tužilaštvu ističu da je u toku i predistražni postupak po tužbi koju je pre nekoliko meseci zbog pretnji novinarki Dragani Pećo na društvenim mrežama podneo portal KRIK.

U ovom slučaju istraga se vodi putem međunarodne pravne pomoći i trenutno se čekaju odgovori inostranih provajdera. U Tužilaštvu napominju i da je slučaj rušenja sajta Peščanik iz 2014. takođe u predistražnom postupku, tačnije da je u toku veštačenje dokaza prikupljenih na terenu.

Sudska praksa

Prema izveštaju NUNS-a za 2015, od ukupno 34 slučaja napada na novinare koji su se dogodili tokom prošle godine, rešena su dva slučaja, u kojima su počiniocima izrečene mere obaveznog psihijatrijskog lečenja.

„Očistiću vas barem nekoliko klošara što razarate Srbiju“, “Treba vas postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji", “Skrati jezik da posle ne bi bilo kasno“, “Izubijaću vas do smrti“ - samo su neke od pretnji koje su u prethodnom periodu upućivane novinarima u Srbiji.

Kakva je sudska parksa u pogledu sankcionisanja onih koji prete novinarima možda najbolje govori primer Južnih vesti. Vrhovni kasacioni sud je ove godine doneo odluku da reči “Treba vas zapaliti” upućene redakciji Južnih vesti nisu pretnje, već izražavanje mišljenja. Pre toga, Tužilaštvo je odbacilo prijavu novinara ovog medija Dragana Marinkovića, kom je jedan čovek poručio: “Dao bih ti ja metak u čelo.”

Krivičnim zakonikom je propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.