NVO: Razrešiti tužioca zbog pretnji Šabiću

Koalicija za nadzor javnih finansija, koja okuplja više nevladinih organizacija, zahteva od Državnog veća tužilaca da razreši Natašu Krivokapić, javnu tužiteljku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Dragan Dobrašinović

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao Dragan Dobrašinović, to se zahteva zbog pretnji upućenih povereniku za informacje od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću.

"Umesto da radi na procesuiranju odgovornih za najteža krivična dela, a pre svega javnih funkcionera ogrezlih u korupciju i organizovani kriminal, tužiteljka Nataša Krivokapić je našla za shodno da na zakonit akt poverenika odgovori pretnjama. Državno veće tužilaca je dužno da, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, hitno pokrene postupak za razrešenje Nataše Krivokapić zbog učinjenog teškog disciplinskog prekršaja, odnosno zbog teškog narušavanja ugleda Javnog tužilaštva i značajnog kršenja odredbi Etičkog kodeksa javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca", navodi se.

Dobrašinović dodaje da će u suprotnom Državno veće tužilaca pokazati da se saglašava s kršenjem zakona od strane tužiteljke i do sada nezapamćenim pretnjama rukovodiocu jedne nezavisne institucije.

Šabić se zbog pisma koje je dobio od Nataše Krivokapić obratio republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac. Kako je naveo, dopis koji je primio sadrži insinuacije bez bilo kakvih činjenica ili pravnog osnova o tome da je počinio nekakvo krivično delo, uz ocenu da se takav dopis objektivno ne može razumeti drugačije nego kao pretnja.