NVO: Tužilaštvo da reaguje na dešavanja ispred pekare u Borči

Inicijativa mladih za ljudska prava i koalicija Građanska Vojvodina najoštrije su osudile jučerašnje “nasilje i pretnje linčovanjem” vlasniku pekare “Roma” u Borči. Oni zahtevaju hitnu reakciju tužilaštva kako bi se zaustavila politika nekažnjivosti prema onima koji ometaju slobode i prava građana. Desetine huligana juče su blokirali pekaru zato što je jedan od radnika na Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj pokazuje dvoglavog orla, simbol Velike Albanije, sve dok pekara nije zatvorena.

Prošlonedeljni protest u Borči / Foto: Insajder

“Najoštrije osuđujemo nasilje i pretnje linčovanjem nad zaposlenima i vlasnikom  pekare u beogradskom naselju Borča, a koja je u subotu bila pod opsadnim stanjem huligana koji su pretili zatvaranjem pekare uz šovinističke pokliče i pesme, a kulminacija maltretiranja predstavljale su ostavljene svinjske glave ispred pekare”, navodi se u saopštenju Incijative.

Da se ovakvi napadi ne bi ponovili, po oceni Inicijative, potrebna je hitna reakcija tužilaštva.

“Politika nekažnjivosti prema nasilnicima koji ometaju slobode i prava građana mogu se zaustaviti pravovremenom reakcijom  tužilaštva, policije i sudova”, zaključuje Inicijativa.

U saopštenju se podseća na to da je pekara “Roma” prepoznata u lokalnoj zajednici po dobrotvorstvu i humanitarnom radu prema ugruženim grupama.

“Upozoravamo da isticanje nacionalnih simbola predstavlja slobodu izražavanja i ne može biti opravdanje za pretnje i nasilje”, navode iz Incijative mladih za ljudska prava.

Građanska Vojvodina: Zaustaviti eskalaciju sukoba, sramno nečinjenje države

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina takođe je osudila “nacionalističko divljanje desničara” ispred pekare čiji je vlasnik albanske nacionalnosti i pozvala javnost da aktivno reaguju na ovakve napade kako bi se zaustavila eskalacija sukoba u društvu.

“Nažalost ovo više nije izolovan incident ekstremista u Srbiji, već samo jedan u nizu nacionalisitičkih napada koji su posledica dominacije jezika mržnje u našem javnom prostoru, u našim medijima i na našoj političkoj sceni, ali i ćutanja institucija", navedeno je u saopštenju.

Kako je naglašeno u saopštenju, “sramotno je i opasno nečinjenje državnih organa”, kao i izostanak reakcije sugrađana.

“Ukoliko se ne izborimo za demokratske institucije, vladavinu prava i slobodne medije, to će značiti da pristajemo na to da našim životima upravljaju oni koji ovo društvo dele na podobne i izdajnike, oni koji ponižavaju institucije, oni koji ne priznaju podelu vlasti, oni koji guše slobodne medije i prete profesionalnim novinarima, oni koji ne prihvataju dugačije mišljenje”, poručila je Građanska Vojvodina.

Koaliciju čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica.

Nakon poziva preko društvenih mreža, juče prepodne je desetine mladića okružilo pekaru u centru Borče ne dozvoljavajući kupcima da uđu u nju. Razlog za to je fotografija sa Fejsbuka na kojoj jedan od radnika pekare pokazuje dvoglavog orla, simbol velike Albanije.

Vlasnik pekare je za Insajder rekao da ne može da prati sve što radi njegovih 15 zaposlenih, niti može da im zabranjuje da nešto objave na Fejsbuku.

Nakon višečasovnog protesta, pekara je zatvorena na insistiranje okupljenih građana, a vlasnik pekare za Insajder rekao je da ne zna šta će da radi narednih dana, ali da se uzda u nadležne institucije i zakon.

Izvor: Beta, Insajder