O Kosovu iza zatvorenih vrata: Bez izjava posle sastanka Vučića i kosovskih Srba, sednica skupštinskog Odbora zatvorena za javnost

Dan nakon što je kosovski operater KOSTT preuzeo snabdevanje severa Kosova strujom o Kosovu je razgovarao predsednik Srbije Aleksadandar Vučić s predstavnicima kosovskih Srba, ali i skupštinski Odbor za Kosovo. O čemu se na ovim sastancima razgovaralo i da li je i snabdevanje strujom bila jedna od tema za javnost je ostalo nepoznato.

Aleksandar Vučić s predstavnicima Srba s Kosova Foto: Srđan Ilić

Iako su bile najavljene, izjave za medije nakon sastanka predsednika s kosovskim Srbima su izostale, a iz Kancelarije za KiM je saopšteno da će javnost o svim konkretnim zaključcima biti obaveštena u naredna 72 sata, nakon dodatnih konsultacija sa svim predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice.

Da je bilo reči o snabdevanju strujom može se zaključiti i prisutnima na sastanku – osim direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, učestvovali su i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović, direktor JP „Eletroprivreda Srbije“ Milorad Grčić, kao i direktorka „Elektromreža Srbije“ Jelena Matejić.

Među prisutnima su bili i čelnici Srpske liste, među njima i njen potpredsednik Milan Radoičić za kojim traga policija Kosova.

Milan Radoičić Foto: Srđan Ilić

Pre nekoliko dana za danas je zakazana i sednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju. Prema najavljenom dnevnom redu, na njoj su članovi Odbora informisani o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Кosovu i Metohiji sa aspekta mogućeg ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda;

„Sednica će biti zatvorena za javnost u skladu sa tačkom 21. stav 1. Odluke o postupanju sa tajnim podacima, 21 broj 02-2285/14”, stoji u najavi ove sednice.

Srpski zvaničnici već treći dan zaredom ne komentarišu vest da je operator sistema, prenosa i tržišta električne energije (KOSTT) na Kosovu preuzeo snabdevanje električnom energijom opština na severu Kosova i da je prstela razmena električne energije između JP EPS i KOSTT koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na severu Kosova.

Odbor: Srbi na Kosovu ugroženi, situacija napeta

Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštinu Srbije je danas zaključio da je bezbednosna situacija na Kosovu složena, u dužem periodu nestabilna i konstantno napeta, čemu doprinosi ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti srpskog naroda, visok nivo korupcije i organizovanog kriminala, verski ekstremizam, političke tenzije i širenje virusa korona, saopšteno je nakon sednie Odbora održane iza zatvorenih vrata.

Bezbednosna situacija će, kako se navodi, ostati osetljiva i nepredvidiva, a .glavni bezbednosni rizik predstavljaju eventualne jednostrane akcije prištinskih vlasti na severu Kosova i Metohije ili u ostalim srpskim sredinama, uperene protiv srpskog naroda.

Kako se navodi u saopštenju, Odbor za Kosovo i Metohiju je razmotrio aktuelnu bezbednosnu situaciju na Kosovu sa aspekta mogućeg ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda, a na osnovu informacija koje su dostavili: Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Bezbednosno-informativna agencija.

Odbor je, kako se saopšteno iz parlamenta, konstatovao da položaj srpskog naroda na Kosovu karakteriše fizička, institucionalna, opšta pravna, imovinsko-pravna, ekonomska i zdravstvena nebezbednost, a da “građanima srpske nacionalnosti nije omogućeno da ostvare punu zaštitu lične i imovinske sigurnosti, kao i potpunu slobodu kretanja i nastanjivanja”.

“ Zaštita ljudskih prava i sloboda kretanja je nedovoljna, o čemu svedoči minimalni broj Srba i drugih raseljenih lica koji su se vratili na područje AP KiM, a povratnici su stalno suočeni sa pretnjama i napadima od strane albanskog stanovništva. Tokom 2020. godine na području AP KiM evidentirana su 63 slučaja etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Insajder