“O onom o čemu razgovaram u četiri oka ne obaveštavam javnost”

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim “u četiri oka” razgovarao o istrazi koja se vodi u Crnoj Gori protiv ruskih i srpskih državljana zbog pokušaja državnog udara u izbornoj noći u toj zemlji. 

Istraga koju vodi crnogorsko tužilaštvo protiv dvojice ruskih državljana, koji su boravili na teritoriji Srbije, ipak je bila jedna od tema s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Naime, na pitanje novinara Insajdera kako je moguće da istraga u Crnoj Gori nije bila tema sastanka s Lavrovim, premijer Vučić je rekao da su "imali važnijih tema", a zatim dodao da ono o čemu su govorili u četiri oka neće da komentariše.

Vučić je rekao i da u Briselu "nisu bili oduševljeni" posetom Lavrova Srbiji, iako se "oni s njim viđaju svaki dan".

U okviru istrage u Crnoj Gori u noći pred parlamentarne izbore, između 15. i 16. oktobra, uhapšeno je 20 srpskih državljana.

Istraga je zatim proširena i na dvojicu ruskih državljana koji su boravili na teritoriji Srbije. Osumnjičeni su da su planirali više terorističkih akcija s ciljem nasilnog rušenja vlasti Mila Đukanovića, kao i hapšenje bivšeg crnogorskog premijera i lidera najjače vladajuće stranke.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić u vezi s dešavanjima u Crnoj Gori, na vanrednoj konferenciji za novinare 24. oktobra, saopštio je da u otkrivenim kriminalnim grupama ima elemenata inostranosti. Mnoga pitanja su, međutim, ostala bez odgovora jer, kako je naglasio, nema pravo da iznosi sve informacije.

List Danas objavio je ubrzo posle prvih hapšenja u Crnoj Gori da su ruski državljani deportovani iz Srbije. Na pitanje da li je to tačno, premijer Vučić je odgovorio zagonetno - i tačno je i nije tačno.

Istog dana u Srbiju je stigao šef praktično svih ruskih službi bezbednosti Nikolaj Patrušev. Dok su zvaničnici Srbije tvrdili da je reč o ranije najavljenoj poseti, prema saznanjima Insajdera administracija Ministarstva spoljnih poslova Srbije nije znala da Patrušev dolazi.

O svim ovim događajima pogledajte u Insajder specijalu Služba u službi i van službe, gde su analizirane sve do tada dostupne činjenice i okolnosti.

Crnogorsko tužilaštvo u međuvremenu saopštava da je reč o “ruskim nacionalistima”, da nemaju informacije da li iza njih stoji ruska država, ali da je istraga u toku. Ubrzo saopštavaju i imena ruskih državljana, ali do danas nema informacija gde se oni nalaze.

Uprkos tome što su brojna pitanja u vezi s dešavanjima tokom oktobra u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, ostala bez odgovora, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom posete Beogradu javno nije komentarisao ove događaje.