Obavljene sve pripreme za početak rada Specijalnog suda za zločine OVK

Specijalni sud pred kojim će se za ratne zločine suditi pripadnicima nekadašnje OVK akreditovao je 40 advokata, čime su okončane sve pripremne radnje za početak rada tribunala. Ovaj napredak je ostvaren nakon više od sedam godina od objavljivanja izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evropa Dika Martija i tri godine od kada je sud zvanično formiran.

Presuda, sud, pravda

Specijalni sud Kosova objavio je imenik branilaca osumnjičenih i optuženih, te zastupnika žrtava i svih lica koja, u skladu sa Zakonom o osnivanju Specijalizovanih veća i Direktivom o braniocima i zastupnicima, imaju pravo na pravno zastupanje.

Kako je saopšteno iz suda, imenik sadrži imena 40 advokata.

Kako se navodi u saopštenju, pregled prijava i postupak upisa u Imenike sprovodi se sistematski, jednako za sve kandidate, u skladu sa Direktivom o braniocima i zastupnicima, te uslovima za upis iznetim u tom dokumentu.

Među advokatima koji su licencirani za rad u Specijalnom sudu su i nekadašnji branilac ubijenog Olivera Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić, kao i Luka Mišetić koji je vodio odbranu hrvatskog generala Ante Gotovine pred Tribunalom u Hagu. 

"Čestitam svim braniocima i zastupnicima koji su do sada upisani u Imenik branilaca i zastupnika. Rigorozni uslovi za upis obezbeđuju efikasno i profesionalno zastupanje optuženih i žrtava pred Specijalizovanim većem Kosova, što će dodatno doprineti integritetu pravosudne delatnosti Specijalizovanih veća", navela je šefica Specijalnog suda Ekaterina Trendafilova.

Imena do sada upisanih mogu naći na veb stranici suda.

Odlazak glavnog tužioca suda

Specijalni sud je formiran 2015. godine pod okriljem Evropske unije, kako bi bili procesuirani zločini pripadnika OVK počinjeni tokom i posle rata na Kosovu, od 1998. do kraja 2000. godine. Istraga o tim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Prve optužnice tog tribunala bučno su najavljivane za sredinu februara, ali su se glasine o početku rada suda naglo utišale nakon odlaska glavnog tužioca Dejvida Švendimena. Amerikanac je za britanski "Gardijan" rekao da iz suda odlazi zbog "inercije Stejt departmenta".

Stejt department se, kako je objasnio Švendimen, oglušio o njegov zahtev da mu mandat bude produžen do 2020. godine, odnosno do okončanja procesa pred Specijalnim sudom.

Švendimen je ranije u intervjuu za BIRN izjavio da je njegov tim prikupio dovoljno dokaza da optuži određene pripadnike OVK koji su počinili zločine tokom rata devedesetih.

Početak rada suda dodatno je usporila inicijativa 43 poslanika kosovskog parlamenta koji su tražili ukidanje tog tribunala. Nakon ogromnog pritiska Zapada na premijera Ramuša Haradinaja, predsednika Hašima Tačija i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, ta inicijativa je potisnuta.

Izvor: Beta