Obradović: Dveri ostaju pri odluci da ne izađu na izbore; ne mogu da ostanem u kilavom savezu

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da ta politička stranka ostaje pri odluci da bojkotuje izbore koji će biti održani 21. juna i najavio aktivan bojkot.

Boško Obradović Foto: Srđan Ilić

"Ostajemo aposolutno verni bojkot kampanji na svim nivoima i nastavljamo sa buntom protiv vlasti koji smo započeli prethodnih dana", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, ocena Dveri je da su izbori 21. juna antidemokratski, protiuvstravni, zdravstveno nebezbedni i da ne postoji nijedan razlog kojim bi se moglo opravdati održavanje tih izbora.

Obradović je najavio da Dveri završavaju pasivni bojkotom i prelaze na aktivni bojkot i pobunu protiv aktuelne vlasti.

On je istakao da se danas na sednici Skupštine Srbije sprema novi državni udar izmenom dva zakona o izborima i to 45 dana pred njihovo održavanje - zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima.

"To je direktno kršenje ustava, to nije zabeleženo u nijednoj evropskoj demokratiji. Nigde se ne menjaju zakoni ni u izbornoj godini, a kamoli da imate isti izborni proces koji se odvija po dva različita izborna zakona - po jednom počinje, a po drugom se završava", rekao je Obradović.

On je najavio da će Dveri predati Ustavnom sudu zahtev za vanrednu pravnu meru zaustavljanja izbornog procesa i ocenu ustavnosti dva zakona koja su danas na dnevom redu parlamenta, po kojima bi potpies građana za učestvovanje na izborima mogle da overavaju i lokalne samouprave, a ne smao notari.

“Dveri su od danas u predizbornoj kampanji, ali ne za izbore 21 juna, već za sledeće, kad ove zaustavimo i izborimo se za nove”, naveo je Obradović.

Obradović je izjavio da je bojkot “mrtva priča”, a da su spremni da sarađuju “samo sa onima koji će se boriti za odlaganje izbora zakazanih za 21. jun”.

“Ne mogu da ostanem u kilavom savezu koji je za pasivan bojkot, gde sedimo kući i tvitujemo. Obaviću razgovore sa svim ljudima iz SzS i svim našim akterima političke scene, parlamentarnim i vanparlamentarnim, sa svima koji su spremni na pobunu protiv ove vlasti i aktivan bojkot”, rekao je Obradović.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.