Obradović i Kostić prekinuli štrajk glađu: Razotkrili smo politički sistem

Poslanici Dveri Boško Obradović i Ivan Kostić, jedan jedanaestog a drugi devetog dana, prekinuli su štrajk glađu ispred Skupštine Srbije.

Boško Obradović i Ivan Kostić ispred Skupštine Srbije Foto: Srđan Ilić

Obradović je u obraćanju novinarima naveo da je uspeo da skrene pažnju javnosti na nedemokratičnost vlasti, da iz štrajka izlaze dostojanstveno, a da je presudno za njegovu odluku bila uznemirenost porodice poslednjih dana protesta.

„Pošto je porodica bila ozbiljno uznemirena i nastavak štrajka bi im naneo bol, to je granica preko koje nismo želeli da pređemo“, naveo je Obradović.

Stav redakcije

Srbija iza zidova

Lider Dveri je rekao da se on i Kostić osećaju dobro i dodao da se bez hrane može, ali da se bez slobode ne može.

Podsetio je da su poslanici Dveri koji upravo okončavaju mandate, u parlament ušli „braneći četiri dana u Republičkoj izbornoj komisiji izbornu volju građana“.

Među postignuća tokom štrajka ubrojao je da su „razotkrili politički sistem i pokazali da vlast nema razumevanja i da ne želi krizu da rešava dijalogom. To je tragično saznanje koje smo naučili za 11 dana.  Mogli smo da vidimo kolika je nesloboda medija i koliko je RTS stavljen u službu vlasti“, naveo je Obradović.

Vučić o prekidu štrajka glađu: Mali sam ja čovek da bih razumeo sve njihove pobede

Poosebno, kako je naveo, uznemirava ćutanje pravosudnih institucija – Upravnog i Ustavnog suda koji na stolu imaju incijative Dveri o ocenjivanju ustavnosti nastavka izbornog procesa za koji Dveri tvrde da su protivsutavne.

Kostić se svima zahvalio na podršci, a zahvalnost je uputio i zaposlenima u parlamentu.

Obradović je najavio nastavak kampanje za bojkot izbora.

U nedelju, 10. maja, štrajk glađu počelo je četvoro poslanika. Najpre poslanik Miladin Ševarlić koji je štrajk glađu počeo zbog nemogućnosti da pridobije poslanike u Skupštini Srbije da se raspravlja o povredana teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nepoštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Nakon njega to je učinio lider Dveri, da bi potom ispred to učinili i poslanici SNS-a Aleksandar Martinović i Sandra Božić.

Prvi je i počeo, ali prvi od štrajka odustao Miladin Ševarlić koji je saopštio da to čini jer je on, kako kaže,  kao "idejni tvorac te ideje praktično medijski ugušen".

Dan kasnije, pripadnici Žandarmerije na platou ispred Skupštine Srbije razdvojali su „živim zidom“ dve grupe građana koji su došli da pruže podršku sa jedne strane poslanicima SNS, a s druge strane lideru Dveri Bošku Obradoviću koji od juče štrajkuju glađu na stepenicama parlamenta.

Na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića štrajk glađu je prekinula i Sandra Božić, dok je Martinović od toga odustao, nakon što je MUP podneo krivičnu prijavu protiv Boška Obradovića.

Obradoviću se u međuvremenu pridružio još jedan poslanik Dveri Ivan Kostić.

Petog dana štrajka glađu Boško Obradović izneo je pet razloga zbog kojih protestuje - Poštovanje Rezolucije 1244, neselektivan rad tužilaštva i sudova, zaštita Eparhije SPC i pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, sloboda medija i odlaganje izbora.

Tada je od uredničkog kolegijuma RTS-a zatražio i da mu omogući televizijsku emisiju uživo u trajanju od jednog sata u večernjem teminu. Nakon nekoliko dana, stigao je i odgovor RTS-a koji je odbio zahtev poslanika Dveri ocenjujući da ako bi Radio-televizija Srbije pristala, taj presedan bi sutra mogao da postane pravilo. Pismo RTS-a Obradović je okarakterisao vrhuncem beščašća.

Izvor: Insajder