Obrazovanjem protiv homofobije

Zaštitnik građana danas je razvijanjem zastave duginih boja obeležio Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije i podsetio da su osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta i dalje izložene različitim oblicima kršenja prava, socijalnoj isključenosti i nasilju.

Zastave na prozorima kancelarije zaštitnika

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović izjavila je, kako je saopšteno, da su uprkos unapređenju zakonodavnog okvira, LGBTI osobe izložene fizičkom i psihičkom nasilju, zlostavljanju, isključivanju i diskriminaciji.

"Stereotipi i predrasude prate svakodnevni život LGBTI osoba i otežavaju uživanje ljudskih i građanskih prava u punoj meri. Seksualno obrazovanje koje će deci i učenicima na prilagođen način prikazati seksualnu i rodnu raznovrsnost i podsticati razbijanje stereotipa nije i dalje uvedeno", rekla je Gordana Stevanović.

Ona je dodala da mladim LGBTI osobama prilikom otkrivanja njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, ili onima koji su morali da napuste svoje domove jer su ih porodice odbacile, ne stoje na raspolaganju servisi i usluge podrške, neophodne za prevazilaženje posebno osetljivog položaja u kome se nalaze.

Zaštitnik građana pozvao je organe javne vlasti da intenziviraju napore na obezbeđivanju pune sigurnosti i fizičkog i psihičkog integriteta osoba drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, uspostavljanju dosledne nulte tolerancije prema nasilju kojem su LGBTI osobe izložene i uvodjenju i stalnom sprovodjđenju aktivnosti kojima će se podići svest gradjana, posebno mladih, o seksualnoj i rodnoj različitosti i pravu na slobodno izražavanje svog seksualnog i rodnog identiteta.

U saopštenju se dodaje da je današnja sednica Saveta za rodnu ravnopravnost zaštitnika građana posvećena stanju ljudskih prava LGBTI osoba i problemima sa kojima se suočavaju u Srbiji.

Za Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maj, ustanovljen je dan kada je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Beta

Nagrada za Anu Brnabić

Gej strejt alijansa je nagradu "Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana, uručila danas ministarki državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić. Ana Brnabić je, kako je naveo žiri u obrazloženju, prva autovana ministarka u Srbiji i regionu i to je istorijski iskorak u pozicioniranju LGBT zajednice.

Brnabić je rekla da ne vidi svoju ulogu kao revolucionarnu i da nagradu, koju su ranije dobili ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, vidi kao "kontinuitet onoga što je Vlada Srbije postavila kao standard" i dodala da joj je zbog toga drago što je "deo tima Aleksandra Vučića" od koga je, kako je rekla, imala podršku od prvog dana.

Specijalno priznanje GSA dobili su Meho Omerović, Srđan Dragojević, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i tim profesora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju.