Obustavljen stečaj u paraćinskoj Staklari, čačanska firma povukla zahtev

Privredni sud u Kragujevcu doneo je odluku o obustavljanju prethodnog stečajnog postupka nad Srpskom fabrikom stakla iz Paraćina jer je čačanska firma Veksilum Balkan povukla predlog za pokretanje stečaja. Zamenik portparola Privrednog suda u Kragujevcu Saša Milosavljević je izjavio da je Veksilum obavestio sud o povlačanju predloga 23. novembra, a da je sud odluku doneo juče.

Srpska fabrika stakla

Agonija zaposlenih u paraćinskoj Staklari traje više od godinu dana. Čačanska firma Veksilum, koja je osnovana u februaru 2017, podnela je rešenje za otvaranje stečaja dva i po meseca kasnije zbog navodnog duga koji je, sa kamatama, dostigao sumu od 47 miliona evra.

Zbog utvrđivanja postojanja stečajnog razloga, Sud je najpre 4. maja pokrenuo prethodni stečajni postupak, da bi, nakon prvog ukinutog rešenja, stečaj bio otvoren 20. septembra prošle godine. Privredni apelacioni sud, po žalbi, ukida ovo rešenje i vraća ga na ponovni postupak, kragujevački sud ponovo otvara stečaj, ali je usledilo novo ukidanje 7. marta. Nakon toga održano je nekoliko ročišta, Veksilum je čak tražio izuzeće stečajnog sudije, što je odbijeno, da bi 23. novembra neočekivano povukao predlog za stečaj paraćinske fabrike.

Sa danom otvaranja stečaja, 20. septembra prošle godine, radni odnos je prestao za svih 800 radnika. S većim brojem sklopljen je ugovor o angažovanju, dok je 230 ostalo praktično na ulici, otpušteni bez otpremnine. Okupljeni u grupu koja je sebe nazvala “Otpušteni preko Fejsa”, jer su za gubitak posla saznali preko ove društvene mrreže, više od godinu dana tvrdili su da je dug nepostojeći i da je stečaj lažan. Svi su tužili fabriku i sada, nakon što se Staklara vraća redovnom poslovanju, očekuju povratak na radna mesta.

Dugovi staklare uvećani 70 puta od dolaska bugarskog biznismena

Stečaj u Srpskoj fabrici stakla izazvao je pažnju, jer je njen vlasnik biznismen Cvetan Vasilev, protiv koga se Bugarskoj vodi postupak zbog sumnje da je proneverio više od sto miliona evra. Iako je Vasilev u Srbiji najavljivan kao veliki investitor i spas za Staklaru, od njegovog preuzimanja fabrike do danas dugovi ovog preduzeća su uvećani za 70 puta.

Staklara je Bugarima, za pet godina prodata dva puta. Prvo ju je na tenderu 2006. kupila firma Rubin iz bugarskog Plevena, i to za samo 100.000 evra. Procenjena vrednost fabrike tada je iznosila 15 miliona evra, a kupac je ponudio ulaganja u visini 25 miliona evra.

Kako obaveze iz kupoprodajnog ugovora nisu ispunjene, a zbog neisplaćenih dugova za gas, 2009. godine većinski vlasnik Staklare postalo je javno preduzeće Srbijagas koje je tri godine kasnije, saopštilo da je našlo perspektivnog kupca.

Novi vlasnik od marta te godine je konzorcijum koji čine Korporativna trgovinska banka iz Sofije, kao garant, bugarska firma Glass Industry i ponovo Rubin iz Plevena.

Ugovor o prodaji staklare s direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem potpisao je Cvetan Vasilev, kao predsednik Nadzornog odbora bugarske banke koja je bila garant posla.

Već 2015. Staklari ponovo preti isključenje struje i gasa zbog neplaćenih računa.

U septembru te godine, prema saznanjima Novosti, Vasilev je poslao pismo tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kom je obećao da će vratiti Srpsku fabriku stakla državi i tako konvertovati svoje dugove. Međutim, to se nije dogodilo.

Srbija već tri godine ne reaguje na zahtev Bugarske da joj izruči Cvetana Vasileva koji se nalazi na crvenoj interpolovoj poternici zbog optužbi za proneveru  više od sto miliona evra.

Na optužbe lidera Nove stranke Zorana Živkovića da Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić iz ličnih materijalnih razloga pružaju zaštitu Cvetanu Vasilevu, marta 2017. godine Aleksandar Vučić je rekao da “nema kojma ko je Vasil Cvetanov”.

Predsednik Tomislav Nikolić je krajem 2016. za Insajder potvrdio da je vlasnik Srpske fabrike stakla tokom poplava 2014. bio jedan od donatora fondacije njegove supruge Dragice Nikolić. Predsednik je međutim, naveo da je donacija uplaćena pre no što je za Vasilevim raspisana poternica.

Izvor: Beta, Insajder